Nov magnet za obiskovalce Bleda bo, če bo šlo vse po sreči, muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Foto: BoBo
Nov magnet za obiskovalce Bleda bo, če bo šlo vse po sreči, muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Foto: BoBo
Gradnja načrtovanega dvigala na grad bo stala tri milijone evrov. Foto: BoBo
Igor Lah
Ljubljanska družba Artarhiv Igorja Laha ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na Bledu vzpostavila srednjeevropski muzej sodobne umetnosti. Foto: BoBo

Čez tri leta naj bi bilo urejeno tudi dvigalo na grad. Vse investicije skupaj presegajo deset milijonov evrov.

Načrte Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja Blejski grad, je podprla tudi država, ki je lastnica gradu. Tega iz leta v leto obišče več ljudi, letos bo število obiskovalcev verjetno že preseglo število 400.000, v prihodnje pa bodo te številke po oceni direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika še višje.

Sodobna umetnost pred slikovito kuliso
Nov magnet za obiskovalce naj bi postal muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt pod gradom, kjer je nekoč delovalo obrtno gradbeno podjetje Grad, zadnja leta pa propada, je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Ob tem je objavil tudi namero za podelitev stavbne pravice.

Kot pravi Završnik, so želeli na ta način objekt zaščititi, da ga ne bi kupil kdo, ki bi vanj umestil dejavnost, nezdružljivo s kulturnimi vsebinami širšega grajskega območja. Vesel je odziva ljubljanske družbe Artarhiv Igorja Laha, ki ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na tem mestu vzpostavil srednjeevropski muzej sodobne umetnosti. Podelitev stavbne pravice Artarhivu je prejšnji teden potrdil tudi svet zavoda.

Že v letu 2019 nova podoba?
Projekt grajske pristave je sicer ocenjen na šest milijonov evrov, končan pa naj bi bil do poletja 2019. "S takšno pridobitvijo se bo nivo ponudbe Bleda v smislu kulture in galeristike neprimerno dvignil," je ocenil Završnik in dodal, da se bo Bled tako ponašal s prenovljenim 1000 let starim gradom in muzejem sodobne umetnosti, ki bo po vsebini na zelo visoki ravni.

Završnik računa, da bo tedaj v celotnem grajskem kompleksu, kjer bo ob muzeju informacijska sprejemna pisarna, vzpostavljenih tudi od 10 do 15 novih delovnih mest. Hkrati naj bi bilo urejeno še dvigalo na grad, ki naj bi stalo tri milijone evrov in za katerega že teče priprava vse potrebne dokumentacije.

Že zdaj težko sprejmejo vse obiskovalce
Po ureditvi kompleksa naj bi se močno dvignilo število obiskovalcev, ki sicer že zadnja leta strmo narašča. "Že letos, ko lahko pričakujemo 400.000 obiskovalcev gradu, smo v velikih težavah, kar se tiče dostopa in parkiranja," je pojasnil Završnik in dodal, da po ureditvi celotnega kompleksa letno pričakuje več kot pol milijona obiskovalcev, česar pa po obstoječih poteh, cestah in parkiriščih ni mogoče servisirati.

Zato je občina pristopila z dopolnitvi občinskega prostorskega načrta, v katerem se v povezavi s projektom severne obvoznice ureja cestna infrastruktura pod gradom s poudarkom na novem velikem parkirišču pri športnem parku. Celotna ureditev prometa in prostora naj bi stala še dodatnih od 1,5 do 2 milijona evrov.

Obnovo gradu "pokrile" vstopnine
Zavod visoke stroške urejanja prostora pokriva iz vstopnin na grad. Tako mu je v zadnjem desetletju uspelo poskrbeti za celovito prenovo gradu, ki se sedaj zaključuje še z nekaterimi zadnjimi instalacijskimi prenovitvenimi deli. "Naš pogled pa se je že usmeril v prihodnost, zato dopolnjujemo strateški upravljavski načrt," je o predstavljenih novih načrtih za ureditev širšega grajskega kompleksa dejal Završnik.

Kot je povzel, bo to atraktivno področje, v katerega bodo vključeni zgodovina, arheologija, etnologija, umetnost in narava. "Zasnovo smo predstavili tudi ministrstvu za kulturo, ki je potrdilo, da razmišljamo pravilno, in podprlo naše namere," je poudaril Završnik.