Predstavitev Toneta Peršaka kot kandidata za ministra za kulturo bo na matičnem odboru DZ-ja v ponedeljek. Foto: BoBo
Predstavitev Toneta Peršaka kot kandidata za ministra za kulturo bo na matičnem odboru DZ-ja v ponedeljek. Foto: BoBo

Do rednih volitev na septembrskem kongresu PEN-a v Španiji ga bo kot v. d. njegovo mesto prevzel Marjan Strojan. S funkcije predsednika odbora Pisatelji za mir mednarodnega PEN-a je Peršak nepreklicno odstopil, ker je njegova funkcija v Penu nezdružljiva s funkcijo ministra za kulturo, za katero je predlagan. Parlamentarni postopki so v povezavi s tem že stekli. Predstavitev Peršaka kot kandidata za ministra za kulturo bo na matičnem odboru DZ-ja v ponedeljek.

Strojan, ki je pred aktualnim predsednikom Evaldom Flisarjem predsedoval Slovenskemu centru PEN, je dejal, da novega slovenskega kandidata, ki bi ga predlagali za izvolitev na čelo mirovniškega odbora, trenutno nimajo. Ga pa pospešeno iščejo, saj morajo kandidaturo oddati do srede junija.

Odbor Pisatelji za mir je bil leta 1984 ustanovljen prav na pobudo tedanjega predsednika slovenskega PEN-a Miloša Mikelna, ki mu je tudi prvi predsedoval. Za njim je odboru v času vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije predsedoval Boris A. Novak, od leta 1999 do 2006 Veno Taufer, do jeseni 2013 Edvard Kovač, nato pa Peršak.