Tomaž Pandur je bil v letih 1989-1996 umetniški vodja Drame SNG Maribor, kjer je s predstavami, kot so Faust, Hamlet, Carmen, La divina Comedia, Ruska misija in Babylon, dosegel mednarodni uspeh. Foto: www.pandurtheaters.com
Tomaž Pandur je bil v letih 1989-1996 umetniški vodja Drame SNG Maribor, kjer je s predstavami, kot so Faust, Hamlet, Carmen, La divina Comedia, Ruska misija in Babylon, dosegel mednarodni uspeh. Foto: www.pandurtheaters.com
Jožef Školč
Jožef Školč je med drugim poudaril, da se nahajajo pred zahtevno nalogo, ki ji bodo kos ob ustrezni podpori kulturne in druge javnosti. Foto: RTV SLO
Maribor
Novoustanovljeni javni zavod ima sedež in prostore v nedavno obnovljenem Naskovem dvorcu. Na čelu tričlanske uprave sedi generalni direktor, v njej pa sta še programski in poslovni direktor. Foto: Miha Lukac

EPK je pomemben za vso državo, slovenski kulturni ustvarjalci pa si od njega veliko obetajo, poudarja novoimenovani predsednik sveta zavoda. Kot še pravi Školč, trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, bodo v roku dveh tednov objavili razpis za poslovnega in programskega direktorja zavoda, konec tega meseca pa bodo z župani partnerskih mest preučili, kakšno je stanje v posameznih občinah v zvezi s tem projektom in kakšni so načrti programskega sveta.
"Smo pred zahtevno nalogo, a ji bomo kos, če bomo imeli ustrezno podporo kulturne in druge javnosti," je dejal. Glede prihodnosti projekta ima sam dober občutek in meni, da bo bistveno spremenil podobo ne le severovzhodne Slovenije ampak celotne države. "EPK mora Slovenijo odpreti navzven, to se mi zdi najpomembnejši cilj," dodaja.
Pandur: Izluščili bomo tisto najboljše
Novoimenovani predsednik programskega sveta Tomaž Pandur je ob imenovanju pojasnil, da bo svet iz obstoječe programske sheme, ki je bila narejena do zdaj, poskušal izluščiti "najboljše, najbolj prepoznavno, najbolj avtentično, tisto, kar lahko nam samim in celotni Evropi govori o nas, govori o času, o prostoru". Dodal bo tudi programe, ki še nastajajo.
Programi, ki bodo trajno zaznamovali mesto
"Tu smo zato, da pripravimo novo programsko matrico, ki bo na neki način zaznamovala kulturno identiteto institucije evropske prestolnice kulture," je še dajal priznani režiser. Programskega sveta ne razume kot protokolarno telo ampak kot "kreativno bazo izrazito mislečih ljudi, ki lahko ustvarijo programsko shemo, ki bo unikatna in v Evropi tudi prepoznavna".
Časa je po Pandurjevem mnenju dovolj, čaka pa jih veliko dela. Program, ki naj bi bil priprabljen do konca tega leta, ne bo festivalski, priložnostni in hitro minljiv. "Izbirali bomo programe, ki bodo trajno zaznamovali mesto," je zatrdil.

Kangler zadovoljen

Mariborski župan Franc Kangler je z izbiro obeh predsednikov zadovoljen. Za Školča meni, da je eden redkih politikov, ki se zaveda, da EPK ni lokalni projekt, Pandur pa bo po njegovem mnenju lahko dal EPK-ju poseben prispevek.

Za priprave na EPK je do zdaj skrbelo začasno vodstvo, ki ga je imenoval župan in ga je vodil v. d. generalnega direktorja Vladimir Rukavina. Ta je prepričan, da bo zdaj, ko ima javni zavod Maribor 2012 konkretno podobo, mnogo lažje. "Danes imamo meritorne organe, ki bodo lahko še enkrat šli skozi programe, jih potrdili ali po potrebi spremenili," je pojasnil. Za zdaj ostaja Rukavina v. d. generalnega direktorja, vse dokler ne bo mariborska občina objavila novega razpisa.