Salvador Dalí je Ano Mario večkrat naslikal med njenim zrenjem skozi okno družinske počitniške hišice v Cadaquesu. Foto: Bonhams
Salvador Dalí je Ano Mario večkrat naslikal med njenim zrenjem skozi okno družinske počitniške hišice v Cadaquesu. Foto: Bonhams
Družina Dalí leta 1910.
Družina Dalí leta 1910. Foto: Wikipedia
Salvador Dalí
Slikarjev odnos s sestro se je začel krhati, ko je spoznal svojo Galo. Foto: AP

Tri leta mlajša sestra Ana Marija, ki je bila v času nastanka slike Figura v profilu (Figura de Perfil) še v najstniških letih, je imela delo dolgo pri sebi. Pozneje jo je podarila prijateljem, njihova družina pa jo je imela v lasti do danes. Po besedah Indie Phillips, vodje oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Bonhamsu, gre za izredno enigmatično sliko, poleg tega pa redkost na dražbah, saj so skoraj vsa umetnikova dela iz tega obdobja v javnih zbirkah.

Sliko, ki jo je Dalí naslikal pri 21 letih in jo leta 1925 vključil v svojo prvo samostojno razstavo v Španiji, bodo dali na dražbo v četrtek, od nje pa želijo iztržiti 1,2 milijona funtov (1,4 milijona evrov). Delo bo tokrat na dražbo dano prvič.

Ana Maria je bila na začetku Dalíjeve slikarske poti njegov najljubši model. Ves čas jo je risal in slikal, običajno kako strmi skozi okno v njihovi počitniški hišici v Cadaquesu. Sama se je pozneje spominjala, da ji ni bilo mar, kako dolgo mu je morala pozirati, in da je zaradi poziranja za vse življenje vzljubila ta razgled.

Prihod Gale, ohladitev njunega odnosa
Pozneje, ko je Dalí spoznal svojo življenjsko sopotnico Galo, se je odnos s sestro začel krhati. Deset let starejša Gala, ki je bila tedaj poročena še s pesnikom Paulom Eluardom, je postala slikarjev model, muza in žena, vendar pa je niti Ana Maria niti umetnikov oče nista marala. Med špansko državljansko vojno je Ana Maria nekaj časa preživela v zaporu. Bila je prepričana, da je bila to posledica Galine lažne ovadbe.

Drugačen spomin na otroštvo
Ana Maria ni marala, kako je umetnik pri svojih spominjanjih na otroštvo tega opisoval kot težavnega ter omenjal njun mučni odnos z očetom. V zameno je umetnik sovražil njeno idealizirano verzijo spominov v knjigi Dali, kot ga vidi njegova sestra (1949). Nanjo je odgovoril z izjemno brutalno in neposredno sliko z naslovom Mlada devica, avtosodomizirana z rogovi lastne čistosti (1954).

Nikoli našla sprave
Gala je umrla leta 1982, dve leti pozneje so Dalíja po požaru na njegovem domu, za katerega so nekateri menili, da je šlo za poskus samomora, sprejeli v bolnišnico. Čeprav se brat in sestra nista srečala več desetletij, se je Ana Maria želela pobotati. Brata je obiskala, ko sta oba verjela, da je že na smrti postelji. Vendar pa je kmalu zapustila sobo, saj jo je začel Dalí zmerjati. Po tistem času se nista več srečala. Dalí je umrl leta 1989, Ana Maria ga je preživela za pet mesecev.