Milton Greene je posnel na tisoče fotografij morda največje ameriške popikone vseh časov. Foto: EPA
Milton Greene je posnel na tisoče fotografij morda največje ameriške popikone vseh časov. Foto: EPA

V dražbeni hiši Profiles in History v Los Angelesu so danes na dražbo dali več kot 3.700 fotografij ameriške popkulturne ikone Marilyn Monroe skupaj z avtorskimi pravicami.

Fotografije so del zbirke več kot 75.000 del pokojnega modnega fotografa Miltona H. Greena (1922-1985) iz 50. in 60. let preteklega stoletja.

Greenov arhiv vključuje tudi fotografije Steva McQueena, Paula Newmana, Elizabeth Taylor, Richarda Burtona, Farrah Fawcett, Jane Fonda, Ave Gardner, Caryja Granta in Audrey Hepburn.

Nekatere izmed Greenovih fotografij Monroejevo prikazujejo v črnem puloverju pred črnim ozadjem, kar poudari njeno golo kožo. Na drugih, "nedolžnejših" starleta pozira v belem plašču pred belim ozadjem.

Greene, čigar kariera je trajala več kot štiri desetletja, najbolj znan pa je bil prav po slikah slovite "MM", je Monroejevo prvič fotografiral za revijo Look leta 1953. Kot so zapisali v dražbeni hiši, je zvezdnica, ko je videla fotografije, Greenu poslala vrtnice in mu sporočila, da so to najlepše fotografije, kar jih je kdaj videla.

V prihodnjih štirih letih pred poroko Monroejeve z Arthurjem Millerjem je Greene posnel še več kot 5.000 fotografij zvezdnice, so še zapisali pri Profiles in History.

Oglejte si nekaj fotografij z dražbe Greenovih fotografij MM, ki je lansko jesen potekala v Varšavi.