Po nekaj neuspelih poskusih prodaje gradu je država spoznala, da bo najprej treba poskrbeti za obnovo. Trenutno obnavljajo streho, prva najnujnejša dela pa zajemajo še odvodnjavanje in ureditev meteornih vod. Foto: BoBo
Po nekaj neuspelih poskusih prodaje gradu je država spoznala, da bo najprej treba poskrbeti za obnovo. Trenutno obnavljajo streho, prva najnujnejša dela pa zajemajo še odvodnjavanje in ureditev meteornih vod. Foto: BoBo
Borl
Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Foto: BoBo
Borl
Vse skupaj bi lahko opravili v dveh letih, v tem času pa se bodo skušali z lokalnimi predstavniki dogovoriti o dodatnih vsebinah na gradu. Foto: BoBo

Najnujnejša vzdrževalna dela obsegajo odvodnjavanje, ureditev meteornih vod in popravilo strehe. Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, so 47.000 evrov sredstev za obnovo zagotovili iz državnega proračuna. Vse skupaj bi lahko končali v dveh leti, pravijo, v tem času pa se bodo skušali z lokalnimi predstavniki dogovoriti o dodatnih vsebinah na gradu.

Celotna naložba je ocenjena na 1,5 milijona evrov, denar pa bodo črpali s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev, še sporočajo z ministrstva. Potrdili so tudi, da prodaja objekta trenutno ni predvidena, saj je ta vpet v evropski projekt vzpostavitve interpretacijskega centra naravne dediščine.

Grad Borl je država v preteklosti večkrat skušala prodati, vendar vsakič neuspešno. Na javni dražbi ga je ministrstvo prvič ponudilo na začetku leta 2013 za izklicno ceno 2,23 milijona evrov, drugič pa nekaj mesecev pozneje za 1,9 milijona evrov. Nato so poskušali še z zbiranjem ponudb za do 15 odstotkov nižjo ceno od izklicne na drugi dražbi in novo cenitvijo. Razmišljali so tudi o možnosti javno-zasebnega partnerstva, a odziva ni bilo.

V lokalnem okolju si za oživitev gradu dobro desetletje prizadeva Društvo za oživitev gradu Borl. Konzorcij je po septembrskem delovnem sestanku širšo javnost pozval, naj poda pobude in predloge, ki bi bili nujni za namensko uporabo prostorov ter organizacijo dogodkov in prireditev na gradu in pred njim.

Od srednjega veka do danes
Prvo zasnovo je grad Borl, ki se mogočno dviguje na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo, dobil v 12. ali 13. stoletju. Tedaj so na gradu živeli Anchensteini, ki pa so v 14. stoletju izumrli. Med številnimi lastniki gradu so bili Ptujski gospodje, Herbersteini, Turni, Sauerji in drugi. Med drugo svetovno so Nemci v gradu ustanovili zbirno taborišče, po vojni pa je bila stavba podržavljena. Leta 1952 so ga obnovili in v njem začeli gostinsko dejavnost, ki je 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve. Trenutno je iz varnostnih razlogov za javnost zaprt.