Liliya Pobornikova iz Bolgarije ustvarja Cvetje. Foto: Goran Rovan
Liliya Pobornikova iz Bolgarije ustvarja Cvetje. Foto: Goran Rovan
Predstavnik slovenskih kiparjev Mitja Stanek pa modelira QR-kodo. Foto: Goran Rovan
Kostanjeviška Forma Viva

V Kostanjevici na Krki je v teh dneh po dveh letih spet oživelo delovišče Forme vive – mednarodnega simpozija kiparjev, ki je bil ustanovljen pred 52 leti, leta 1961, in je eden najstarejših na svetu. Kot je znano, imamo v Sloveniji štiri delovišča: v Seči pri Portorožu, kjer obdelujejo kamen, na Ravnah na Koroškem, kjer obdelujejo železo, v Mariboru, kjer ustvarjajo iz betona, in v Kostanjevici na Krki - dolenjskih Benetkah, kjer umetniki ustvarjajo z lesom.

Letošnja Forma viva v Kostanjevici je že 25. po vrsti. Na njej lahko v teh dneh srečate Liliyo Pobornikovo iz Bolgarije, Donalda Buglassa iz Nove Zelandije in Mitjo Stanka iz Slovenije. Slovenski predstavnik je bil rojen v Mariboru, po maturi na ljutomerski gimnaziji pa se je vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer je leta 1986 diplomiral iz likovne vzgoje. Leta 1995 je diplomiral še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo, in vpisal magistrski študij grafike. Zdaj živi in ustvarja na Kapelskem Vrhu. Na letošnjem simpoziju izdeluje skulpturo z naslovom QR-koda, ki je generirana za spletni strani Galerije Božidar Jakac in Občine Kostanjevica na Krki in ne bo zgolj skulptura, ampak bo imela tudi uporabno vrednost.

Donald Buglass prihaja z Nove Zelandije, kjer je leta 1991 diplomiral na Nacionalni umetniški šoli Akademije v Sydneyju. Je član Združenja umetnikov v naravi AININ in je sodeloval na številnih kiparskih simpozijih po vsem svetu. V dolenjskih Benetkah izdeluje skulpturo z delovnim naslovom Ladja. Gre za eliptično, podolgovato in narobe obrnjeno barko, zloženo iz lesenih obročev, ki se med seboj podpirajo, zanjo pa ne bo uporabil nobenih vijakov in žebljev, saj naj bi konstrukcija nosila sama sebe.

Liliya Pobornikova je rojena v Bolgariji, kjer je študirala na Visoki šoli za umetnost v Tryavni in na Akademiji likovnih umetnosti v Sofiji. 2008 je končala magistrski študij pri prof. Petru Bonevu in v glavnem ustvarja skulpture iz lesa. Je članica Združenja umetnikov Bolgarije, sodelovala pa je na številnih kiparskih simpozijih doma in v tujini. Trenutno živi in ustvarja v Španiji. V Kostanjevici namerava postaviti skulpturo z naslovom Cvetje, saj obožuje vse, kar je naravnega in iz narave.

Kiparji bodo v dolenjskih Benetkah ustvarjali do konca julija, ko bodo v Galeriji Božidar Jakac pripravili sklepno prireditev letošnjega mednarodnega kiparskega simpozija in skulpture predstavili javnosti. Ladja bo ostala na prostoru, kjer jo Novozelandec ustvarja, za grajskim zidom. Eno večjo cvetico bo Bolgarka postavila na travniku pred galerijo, manjšo pa najverjetneje ob potoku ali reki Krki. QR-koda Mitje Stanka pa naj bi stala na kostanjeviškem otoku pred Lamutovim likovnim salonom.

Za MMC Goran Rovan

Kostanjeviška Forma Viva