Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo. Foto: Zajem zaslona
Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo. Foto: Zajem zaslona

"Na ministrstvu za kulturo pozdravljamo izboljšanje epidemiološke slike, tako da se lahko poleg kulturnih ustanov, ki so bile doslej pod določenimi pogoji že odprte, sproščajo tudi kulturne prireditve v večjem obsegu," je na dopoldanski novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju glede epidemije bolezni covid-19 dejala Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo.

Sorodna novica Sproščanje ukrepov za kulturne prireditve: zasedenih bo lahko 50 odstotkov sedišč

Kulturne ustanove: do 50 oseb
V kulturnih ustanovah, to so med drugim knjižnice, muzeji, arhivi in galerije, se pod določenimi pogoji sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50, je povedala. To po vladnem odloku velja ob pogoju, da je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Nastopajoči še naprej enkrat tedensko na testiranje
Kulturne prireditve pa se sproščajo pod temi pogoji: mogoče je izvajanje kulturnih prireditev, tako znotraj kot zunaj, na prizoriščih, ki omogočajo sedišča. Obvezna je zagotovitev sedišč za končne uporabnike. Prav tako pa je mogoča 50-odstotna zasedenost teh sedišč, seveda skladno z upoštevanjem vseh navodil NIJZ-ja. "Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja, kot je veljalo že v prehodnem odloku. Prav tako je v predhodnem odloku že veljalo, da morajo nastopajoči enkrat tedensko izvesti testiranje, kar ostaja v veljavi tudi v prihodnje," je pojasnila.

Končni uporabniki, torej tisti, ki se prireditve želijo udeležiti, pa se je lahko udeležijo pod t. i. PCT-pogojem. Pogoj za udeležbo je negativni rezultat testa, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti, tako da od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev, da imajo dokazilo o pozitivnem PCR-testu, ki ni mlajši od 10 dni in starejši od 6 mesecev, ali dokazilo cepljenosti.

Sorodna novica Za kršitve t. i. PCT-pogojev v notranjosti lokalov bodo krivi gostje

Ta dokazila pa niso potrebna za mlajše od 18 let, ki so skupaj z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki udeleženi na prireditvi, je danes še povedala državna sekretarka. Kot je poudarila, to ne velja, če se mlajši od 18 let udeležijo, denimo, kinopredstave, brez ožjih družinskih članov ali skrbnikov. V tem primeru tudi zanje velja PCT-pogoj.

En odmerek AstraZenece, pri drugih dva odmerka
Direktor NIJZ-ja Milan Krek je v nadaljevanju novinarske konference pojasnil, da za obisk kulturnih prireditev pri cepljenih velja en odmerek AstraZenece, pri drugih je treba prejeti dva odmerka oziroma pri Janssenu enega in edinega. Glede izenačitve pogojev izvajanja prireditev v zaprtih prostorih in na prostem pa je poudaril, da je ključno zagotoviti čim manj tveganja za prenos covid-19: "Če bodo kulturne in druge prireditve tekle, moremo zmanjšati tveganje na minimum, ker sicer bomo morali zelo hitro zapirati."

Strežba in uživanje hrane in pijače nista dovoljeni
S spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom je vlada sklenila tudi, da strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljeni.

Kdaj bodo začeli veljati novi odloki, bo objavljeno v Uradnem listu RS.