Foto: EPA
Foto: EPA

Pogoj za udeležbo bo negativni izvid testa, dokazilo o prebolelosti ali cepljenosti, je za STA potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. To bo veljalo tudi za obiske kinodvoran.

Sedišča bodo lahko zasedena 50-odstotno, v primeru stojišč pa je pogoj deset kvadratnih metrov na obiskovalca, če dogodek poteka na prostem, in dvajset kvadratnih metrov, če poteka v zaprtem prostoru.

Sorodna novica Vrnitev vseh dijakov in študentov, zbiranje do 50 ljudi in gostinstvo do 22. ure

Televizija Slovenija je pred tem sicer poročala, da so gledališke, koncertne in druge umetniške dvorane v covidni krizi najdlje zaprte. Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije je zato pozvalo direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka in resornega ministra Vaska Simonitija, naj vlada – ob vse boljši epidemiološki sliki – vendarle bolj na stežaj odpre tudi vrata kulturnih hramov, je poročala Mojca Dumančič.

Sorodna novica "Gledališke dvorane so namesto gledalcev zasedle kamere in mešalne mize"

Maja Jerman Bratec, direktorica Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, je za Televizijo Slovenija povedala, da "danes mineva 207. dan, odkar smo imeli v teh dvorani zadnjo predstavo". Igralec Radoš Bolčina pa je ob tem dejal: "Mi potrebujemo neprestan živ stik z občinstvom. Spletni dogodki, ki so se sicer dogajali – to ni teater. Posebnost teatra je živ stik z občinstvom."

Res je skrajni čas, so še zapisali, da kulturne ustanove dobijo pravila, saj so pred vrati poletne prireditve in razpisi abonmajev za nove umetniške sezone, ki se začenjajo jeseni. Vsaj gledališče se je ta čas preselilo na splet. Toda Marko Bratuš opozarja: "Mi smo do zdaj v letošnjem letu s prodajo spletnih vstopnic zaslužili tisoč evrov. Kar je katastrofalno malo."

Nepovezani poslanci: Vlada pozablja na kulturo in zabavno industrijo
Tudi poslanska skupina nepovezanih poslancev je vlado tik pred današnjo sejo o epidemioloških ukrepih pozvala k sproščanju ukrepov na področju kulture. Vlada po njihovo že ves čas pozablja na kulturo in zabavno industrijo.

Sorodna novica Združenje kulturnih ustanov: potrebujemo načrt za poletne prireditve

Po oceni nepovezanih poslancev je vlada do zdaj že večkrat določila ukrepe, ki niso bili predvideni z vladnim semaforjem in niso bili utemeljeni ne na epidemiološki sliki ne na podlagi priporočil strokovne skupine. Medtem pa že ves čas pozablja ter "popolnoma nesmiselno omejuje" kulturo in zabavno industrijo.

Sorodna novica Kaj prinašajo NIJZ-jeva nova higienska priporočila za kulturne dejavnosti?

"Bliža se glavna sezona kulturnih in zabavnih prireditev na prostem. Tako organizatorji prireditev kot tudi umetniki pa še ne vedo, ali bodo te, tudi ob omenjeni izboljšani epidemiološki sliki, sploh dovoljene. Gre za preživetje velikega števila glasbenikov, igralcev ter drugih ustvarjalcev s področja kulture, česar bi se vlada morala zavedati," so zapisali nepovezani poslanci.

Opozorili so tudi, da se kljub drugačnim napovedim predsednika vlade Janeza Janše ob množičnem javnem shodu, ki je potekal ob dnevu upora proti okupatorju v Ljubljani, epidemiološka slika v Sloveniji v mesecu maju vseskozi izboljšuje, zato je trenutno stanje ugodno.

"Omejevanje prireditev na prostem na manj kot do 500 udeležencev ni smiselno"
Zapisali so tudi, da po njihovem mnenju javnega zdravja ne bi ogrozili, če bi ob upoštevanju varnostnih ukrepov dovolili organizacijo kulturnih in zabavnih prireditev na prostem z do 500 udeleženci. Omejevanje prireditev na manjše število pa se jim ne zdi smiselno, ker "kulturnih in zabavnih prireditev ni mogoče ekonomsko upravičeno organizirati".

Kulturniki pozivajo k sprostitvi dejavnosti