Sliko Jezusovo rojstvo s sv. Frančiškom in Lovrencem so leta 1969 ukradli iz Oratorija San Lorenzo v Palermu. Slika je precej velikih dimenzij, meri skoraj šest kvadratnih metrov, kar je verjetno tudi razlog, da sta jo tatova (vsaj domnevajo, da je šlo za dva) odstranila iz okvirja, preden sta jo odnesla iz cerkve. Foto: Wikipedia
Sliko Jezusovo rojstvo s sv. Frančiškom in Lovrencem so leta 1969 ukradli iz Oratorija San Lorenzo v Palermu. Slika je precej velikih dimenzij, meri skoraj šest kvadratnih metrov, kar je verjetno tudi razlog, da sta jo tatova (vsaj domnevajo, da je šlo za dva) odstranila iz okvirja, preden sta jo odnesla iz cerkve. Foto: Wikipedia
Caravaggiova razstavo v Kunstpalast v Duesseldorfu
Večina ukradenih del se nikoli več ne vrne na svoje mesto. Več možnosti imajo slavnejše slike, ki jih ljudje pogosteje prepoznajo in jih je zato težje skrivati. Foto: EPA
Munch
Pred nekaj leti je bila na lovu za ukradenimi umetninami uspešna tudi norveška policija, ki je po dveh letih od izginotja našla dve ukradeni sliki Edvarda Muncha - slavni Krik in Madonno. Foto: EPA

Gre za sliko Jezusovo rojstvo s sv. Frančiškom in sv. Lovrencem, ki jo je baročni mojster naslikal leta 1609. Slika je pogrešana vse od 16. oktobra leta 1969, ko jo je neki nepridiprav oziroma verjetno kar dva odnesla iz oltarja kapele v Palermu.
Na lov za sliko se je napotil Extroart, skupina, predana iskanju ukradenih umetnin, ki ždijo v kleteh, skladiščih, včasih pa jih novi lastniki, ne da bi zares vedeli, kaj imajo, obesijo na stene. Organizacijo je pri 23 letih ustanovil danes 44-letni Ludovico Gippetto, ki pravi, da umetniško delo ne more biti last nikogar. "Gre za našo kulturno dediščino. Naša naloga je zgolj, da skrbimo zanj in ga posredujemo prihodnjim generacijam." Kot rečeno, je letos skupina osredotočena na pogrešanega Caravaggia, za katerega že dolgo sumijo, da je v mafijskih rokah.
Teorije o tem, kje je slika
Nekoč mafijec, pozneje pa ovaduh, je leta 1996 trdil, da je delo ukradel po naročilu svojega vodje. Drugi pravijo, da jo je odtujil amater in jo prodal mafiji. Razširile so se tudi govorice, da so sliko uničili prašiči in podgane, ko so jo hranili na neki farmi, pa tudi, da je daleč stran od italijanskih meja.
Išče se ...
Skupina Extroart si je zasmilila razglednice s Caravaggievo sliko, ob kateri se razteza napis 'išče se'. Te je razposlala po Italiji in prek konzulatov in kulturnih institucij tudi na razne konce sveta. Upajo namreč, da bo nekdo nekje prepoznal sliko, ki jo najdemo tudi na FBI-jevem seznamu pogrešanih del.
"Morda ima sliko neka Sicilijanka in se tega niti ne zaveda," razmišlja prostovoljec organizacije, Antonio Rosato. "Lahko jo ima na podstrešju. Morda ji jo je dal mafijski šef iz soseščine v vreči in ji naročil, da je ne odpre, dokler se ne vrne, kar pa se ni zgodilo."
"Prepričan sem, da je moč organiziranega kriminala v njegovi sposobnosti izkoriščanja nevednosti in strahu ljudi," še meni Rosato in tako spodbuja tiste, ki kar koli vedo o ukradeni sliki, da se opogumijo in pokličejo. "Dodatnih vprašanj ne bomo zastavljali."
Vse pod nadzorom mafije
Preiskovalci, ki se ukvarjajo z ukradenimi umetninami, pravijo, da ima vse od druge svetovne vojne mafija največjo vlogo pri tovrstnih krajah. Razvila naj bi dodelano mrežo za krajo, prevoz, poneverbo dokumentov in pranje denarja. Po besedah Noaha Charneyja, direktorja Društva za raziskavo kriminala na področju likovnih umetnosti, je večina del ukradenih za odkup ali prodajo na črnem trgu. Kriminal na področju umetnosti naj bi bil po podatkih FBI-ja tretja najdonosnejša kriminalna dejavnost, takoj za drogami in trgovanjem z orožjem, poroča Deutsche Welle.
"Najdba ukradenih umetnin je teko rekoč nemogoča," pravi Charney. V najboljšem primeru jih odkrijejo 10 odstotkov. "Slavnejše je delo, več možnosti je, da se ga najde," dodaja.
Tu pa tam se 'detektivom' vseeno nasmehne sreča
Pred nekaj leti so uspešno akcijo slavili prav v skupini Extroart, ki je na razglednicah razposlala sliko Madonne del Lume iz 18. stoletja, ki so jo ukradli iz palermske cerkve. Že dan po objavi razglednic so prejeli anonimni klic, da so sliko dostavili hišniku Samostana sester sv. Vincenta v Palermu.