Pred odprtjem novega centra Rog, ki je na tej lokaciji predviden letos, je nekaj sto protestnikov izrazilo nestrinjanje z izrivanjem najemnikov stanovanj iz mestnih območij za potrebe turizma. Foto: BoBo
Pred odprtjem novega centra Rog, ki je na tej lokaciji predviden letos, je nekaj sto protestnikov izrazilo nestrinjanje z izrivanjem najemnikov stanovanj iz mestnih območij za potrebe turizma. Foto: BoBo

Nekateri protestniki, ki nasprotujejo množičnemu turizmu v središču Ljubljane, naj bi v policiste metali snežne kepe, jih brcali in stisnili ob ograjo, so dejali pri PU-ju Ljubljana.

Protestniki so se sprva zbrali v parku Tabor, od tam pa so se sprehodili mimo Radiotelevizije Slovenija prek Slovenske ceste in Tromostovja do mestne hiše in pred nekdanjo tovarno Rog.

Sorodna novica Ob drugi obletnici izselitve Roga protest proti podrejanju mesta interesom kapitala

Ker naj bi neznane osebe med mimohodom z barvo polile pročelje mestne hiše, policija preiskuje kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Na policiji sicer ocenjujejo, da je bilo na neprijavljenem shodu približno 150 udeležencev.

Protestniki so poskušali v gradbišče novega centra Rog, ki je na mestu nekdanje tovarne koles, tudi vdreti, a so jim to preprečili policisti. Ker so jih ob tem stisnili ob kovinsko ograjo, so po navedbah Policijske uprave Ljubljana policisti odgovorili z odrivanjem množice.

Sočasno s protestom proti gentrifikaciji mesta, uperjenega proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, so se zavzeli za ohranjanje alternativne scene v Ljubljani in za zaščito avtonomnih prostorov, kot je pred kratkim nastala Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac). Prav tako so se zavzeli za javno zdravstvo za vse prebivalce.

Na policiji so poudarili, da večina navzočih udeležencev ni dejavno sodelovala pri napadu na policiste. Policisti identiteto storilcev še ugotavljajo, zapisali pa so še, da "preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti".

Organizatorjem vseh protestnih shodov na policiji svetujejo, naj shode prijavijo, saj lahko tako policija lažje zagotovi varnost udeležencev. Ob tem so pozvali tudi k mirnemu in kulturnemu izražanju mnenj ter poudarili, da naj družba vsakršno nasilje enotno obsodi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljubljanska občina je objekt nekdanje tovarne Rog, v katerem so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti, prevzela v posest pred natanko dvema letoma in začela njegovo rušenje. Pred Rogom so se tedaj zbrali številni protestniki, posredovala je tudi policija.

Uporabniki Roga so zatrjevali, da so jih deložirali brez pravne podlage, in že takrat opozorili na krčenje javnega prostora za prebivalce. Z navzkrižnimi tožbami se je primer znašel tudi na sodišču.

Aprila 2020 je bil nato ustanovljen javni zavod center Rog, ki bo upravljal novo kulturno-ustvarjalno središče s sodobnimi produkcijskimi prostori. Obnova se je začela januarja lani, njena vrednost je bila ocenjena na približno 20 milijonov evrov.