Arheologi menijo, da bi dokaz za obstoj kanaanske kraljice na glavo postavil zgodovinopisje, ki je do zdaj poročalo le o moških vladarjih v antičnem Kanaanu. Foto: Univerza v Tel Avivu
Arheologi menijo, da bi dokaz za obstoj kanaanske kraljice na glavo postavil zgodovinopisje, ki je do zdaj poročalo le o moških vladarjih v antičnem Kanaanu. Foto: Univerza v Tel Avivu
Ehnaton in Nefretete
Vladarica levov je vladala svojemu mestu v času, ko je bil Kanaan provinca ali protektorat Egipta. V njenem je Egiptu vladal Ehnaton.

Arheologi so namreč v Tel Beth-Shemeshu južno od Jeruzalema odkrili keramično ploščico, na kateri je upodobljena ženska, ki so jo identificirali kot vladarico levov. Do zdaj je veljalo, da so Kanaanu vladali le moški, tokrat odkrita upodobitev pa naj bi govorila o nasprotnem. Figuro na keramični plošči namreč zaznamujejo ženski atributi, in sicer lotus in ženska pričeska, obenem pa nosi oblačila, v kakršna so se oblačili egipčanski in kanaanski vladarji.

Kraljica, ki ji je bil nadrejen faraon
Novo arheološko odkritje ni prvo poročilo o obstoju tako imenovane vladarice levov, je pa prvi pravi materialni dokaz. To vplivno žensko omenjajo že nekateri klinopisni zapisi na glinenih tablicah, ki kraljico tudi povezujejo z enim razburljivejših dogodkov v času, ko je bil Kanaan pravzaprav protektorat Egipta. Leta 1350 pr. n. št. so bili v Kanaanu nemiri in klinopisni zapisi govorijo o tem, da je tedaj vladarica levov egipčanskega faraona - to je bil verski prevratnik Ehnaton - poklicala na pomoč.

Znanstveniki verjamejo, da bi potrditev avtentičnosti najdbe sprožila prevrat v predbiblijskem zgodovinopisju Bližnjega vzhoda. Kot pravi Zvi Lederman z jeruzalemskega arheološkega inštituta, namreč do zdaj niso odkrili nobenega drugega dokaza o obstoju ženske, ki bi vladala tako velikemu in pomembnemu mestu, kot je bil Tel Beth-Shemesh. Za zdaj še ni znano, ali je odkrita vladarica levov zares vladala temu mestu, a arheološke najdbe, ki govorijo o tem, da je vladarica gospodovala nad mestom, ki je bilo popolnoma porušeno, kažejo v to smer. Tel Beth-Shemesh je namreč doživel tako popolno katastrofo.

P. B.