Drugo
(3)
Katedrala v Naumburgu je že 44. nemški vpis na Unescovem seznamu. Foto: EPA
Mesto je med letoma 940 in 941 ustanovil kalif Abduraman III. kot sedež na novo ustanovljenega Kordovskega kalifata. Foto: EPA

Dodaj v

Na Unescov seznam še naumburška katedrala in Medina Azahara

Za evropski umetniški razvoj od nekdaj ključni svoboda gibanja in izmenjave
2. julij 2018 ob 11:43
Manama - MMC RTV SLO, STA

Srednjeveška katedrala v nemškem mestu Naumburg in ostanki utrjenega arabskega srednjeveškega mesta Medina Azahara v Španiji sta najnovejša vpisa na Unescovem seznamu naravne in kulturne svetovne dediščine.

V Manami, prestolnici Bahrajna, te dni namreč poteka zasedanje Odbora za svetovno dediščino, ki razpravlja o novih vpisih na Unescov seznam.

Katedrala v poznoromanskem in gotskem slogu
Katedrala v Naumburgu je že 44. nemški vpis na Unescov seznam. "To je veliko priznanje, poseben poklon Naumburgu in širšemu območju," so je ob novici sporočila Michelle Muentefering z nemškega zunanjega ministrstva.

Katedrala v poznoromanskem in gotskem slogu je bila večinoma zgrajena v 13. stoletju. Še posebej pa slovi po delih Naumburškega mojstra, potujočega umetnika, ki je ustvaril kamnite kipe dvanajstih ustanoviteljev katedrale.

Pomembnost kulturnih izmenjav
"Kot glavno delo Naumburškega mojstra katedrala priča o tem, kako so bile za umetniški razvoj v Evropi že od nekdaj pomembne kulturne izmenjave in gibljivost umetnikov," je dodala Michelle Muentefering.

Že 47. španski kraj na seznamu
Odbor pa je na seznam umestil tudi ostanke utrjenega arabskega srednjeveškega mesta Medina Azahara v Španiji, kjer je bil v 10. in 11. stoletju sedež Kordovskega kalifata. S tem se je na Unescov seznam uvrstila že 47. kraj v Španiji.

Mesto je med letoma 940 in 941 ustanovil kalif Abduraman (Abd Al Rahman) III. kot sedež na novo ustanovljenega Kordovskega kalifata. Obstajalo je le kratek čas, saj je bilo uničeno med nemiri leta 1010.

Na zasedanju, ki se bo sklenilo 4. julija, odbor razpravlja o skupno 30 novih krajih.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
naš človek
# 03.07.2018 ob 11:39
Za te članke je važno, pod katerim imenom je Unesco sprejel zasebno na seznam, ne kaj piše na znakih. Sicer nisem preverjal, če je res.
eMZe
# 02.07.2018 ob 12:30
Kje ste dobili Medina Azahara? V kakem zastarelem psevdoromantičnem turističnem vodiču?
Madinat al-Zahr.
Tudi na cestnih smerokazih nikjer ne piše Medina. Preverjeno iz prve roke.
sssitrap
# 02.07.2018 ob 14:21
ta lista počasi izgublja stik z realnostjo - še vedno vpisujejo samo neke katedrale in vinorodne okoliše, kakršnih je na listi že pravo malo morje. žal ne gre za preveč reprezentativen seznam svetovne dediščine
Kazalo