V gledališču Gavella so predstavo Fina mrtva dekleta Mate Matišića v režiji Dalibora Matanića premierno uprizorili pretekli petek. Podobno kot pred desetimi leti istoimenski film tudi predstava obravnava malomeščansko dvolično moralo, homofobijo in šovinizem. Foto: Gavella
V gledališču Gavella so predstavo Fina mrtva dekleta Mate Matišića v režiji Dalibora Matanića premierno uprizorili pretekli petek. Podobno kot pred desetimi leti istoimenski film tudi predstava obravnava malomeščansko dvolično moralo, homofobijo in šovinizem. Foto: Gavella
Milan Bandić
V hrvaških medijih potezo Milana Bandića označujejo kot populistično - ob prihajajočih majskih lokalnih volitvah, na katerih bo poskušal dobiti peti zaporedni mandat zagrebškega župana. Foto: EPA
Fina mrtva dekleta
V zagrebškem mestnem gledališču Gavella so bili zaradi plakatov za predstavo Fina mrtva dekleta izpostavljeni hudemu pritisku javnosti. Foto: Gavella

Odstranitev je zahteval, ker je ocenil, da plakati za predstavo žalijo verska čustva. Mestno dramsko gledališče Gavella je tako odstranilo plakate, na katerih sta upodobljena dva porcelanasta kipa Marije, pri čemer ena čez prsi objema drugo, direktor gledališča Darko Stazić pa se je opravičil vsem, ki so jih plakati užalili.
Podoba je takoj zatem, ko je preplavila ulice Zagreba, izzvala jezne odzive Cerkve in katoliških organizacij, na Gavello se je sprožili plaz telefonskih klicev in elektronskih sporočil vernikov, ogorčenih nad objavo plakatov.
Županovo potezo hrvaški mediji ocenjujejo kot populistično, zlasti ob bližajočih se majskih lokalnih volitvah, na katerih bo Bandić poskušal dobiti peti zaporedni mandat župana hrvaške prestolnice. Bandić, ki ga je Cerkev podprla na predsedniških volitvah, ko je v drugem krogu zmagal hrvaški predsednik Ivo Josipović, pa zatrjuje, da bi se podobno odzval, tudi če bi se pojavili plakati, ki bi žalili druge osebe ali manjšinske skupine.
Gledališka predstava Fina mrtva dekleta temelji na istoimenskem celovečernem filmu, ki so ga posneli pred desetimi leti, nobena izmed različic zgodbe pa ni sprožila takšnih protestov kot umaknjeni plakati. Plakati za predstavo so se pojavili ravno v času, ko na hrvaškem poteka odprta besedna vojna med Cerkvijo in hrvaško vlado zaradi uveljavitve pouka o spolnosti v osnovnih in srednjih šolah v okviru zdravstvene vzgoje.
Komedija o duhovniku, ki luknja kondome
Podobno se Cerkev zgraža nad novim hrvaškim filmom, pravo kinematografsko uspešnico, Duhovnikovi otroci (Svećenikova djeca - napovednik si oglejte spodaj) režiserja Vinka Brešana. Komedija pripoveduje o duhovniku donu Fabijanu na majhnem dalmatinskem otoku, ki zavida starejšemu duhovniku njegovo priljubljenost v vasi. Ker slednji dopušča uporabo kondomov, don Fabijan luknja kondome, ki gredo v prodajo v trafiki, pridruži pa se mu tudi lekarnar, ki namesto kontracepcijskih tablet prodaja vitamine. Število neželenih zanositev na otoku se poveča, don Fabijan pa mlade pare prepričuje, da se poročijo. Film na hrvaškem podira vse rekorde gledanosti.
Buren čas medsebojnih žalitev
Obenem hrvaška varuhinja pravic otrok Mila Jelavić opozarja na grobo izkoriščanje otrok za jumbo plakate ob glavnih zagrebških prometnicah mesečnika Nacija, ki nasprotuje uvajanju zdravstvene vzgoje in ministru za znanost, izobraževanja in šport Željku Jovanoviću. Na plakatih je podoba jeznega dečka v dresu hrvaške nogometne reprezentance, ob njem pa zapis: "Jovanović, v imenu Jezusa, daj mir našim otrokom!"
V času, ko sta si Cerkev in vlada izmenjali več obojestranskih obtožb in žalitev, je premier Zoran Milanović ministre, zlasti Jovanovića, pozval, naj se ne odzivajo na provokacije katoliških duhovnikov. Cerkev pa naj bi februarja načrtovala novo kampanjo proti vladi, v okviru katere naj bi duhovniki v več kot 1.600 župnijah organizirali javne tribune proti zdravstveni vzgoji in porokam istospolno usmerjenih oseb.
V sredo so v Zagrebu potekali protesti za "sekularno Hrvaško", na katerih je nekaj sto protestnikov na Cvjetnem trgu mirno nasprotovalo vmešavanju Cerkve v program javnih šol. Prejšnji konec tedna pa so zaradi homofobnih napadov Cerkve na istospolno usmerjene pred zagrebško katedralo protestirali aktivisti LGBT.