Konferenca, ki se bo začela ob 16.00, bo osvetlila bogato ustvarjanje priseljenk_cev v raznolikih kulturnih in umetniških poklicih, ob tem pa skušala spodbuditi k razmisleku o položaju posameznice_ka, ki skozi umetniške, kulturne ali povsem vsakdanje prakse, opazuje in preizprašuje kulturne tradicije ter mednarodne hierarhije.

Svetlana Slapšak. Foto: BoBo
Svetlana Slapšak. Foto: BoBo

Po predstavitvi programa Način gledanja bo sledilo uvodno predavanje ene najvidnejših antropologinj in pisateljic z območja nekdanje Jugoslavije Svetlane Slapšak. Zatem bo pogovor z avtorico platforme Sve su to vještice iz Sarajeva/Berlina Hano Ćurak in umetnikom iz Beograda/Ljubljane Nenadom Jelesijevićem (Tandem Kitch). Za konec pa bosta o svojem delu in pogledih na osrednjo temo spregovorili še aktivistki in teoretičarki Aigul Hakimova (Infokolpa, Gmajna) in Petra Meterc (Festival migrantskega filma). Konferenco bo moderirala kuratorka in producentka Živa Kleindienst.

Načini gledanja je neformalni izobraževalni program, ki omogoča pridobivanje teoretičnih in praktičnih znanj v polju kulture ter dejavno spremljanje in spoznavanje sodobnih kulturno-umetniških dogodkov v Mariboru, so zapisali organizatorji. Vsebine programa so posebej namenjene pripadnicam_kom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljenka_m in pripadnicam_kom narodov nekdanje skupne države, ki prebivajo v Mariboru in bližnji okolici.