Tovarna Janeza Puha je na vrhuncu proizvodnje izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov. Foto: Wikipedia
Tovarna Janeza Puha je na vrhuncu proizvodnje izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov. Foto: Wikipedia

Prav tako bodo v soboto v Juršincih in Sakušaku, kjer stoji tudi Puharjev muzej, že 12. pripravili srečanje ljubiteljev starodobnih vozil, ki se ga bodo udeležili lastniki vozil iz Slovenije in petih drugih držav, je za Radio Slovenija poročala Nevenka Dobljekar.

Slovenci si Puha lastimo, saj se je leta 1862 rodil prav v Sakušaku v Slovenskih goricah, v Avstriji pa je na prelomu stoletij izumljal in uresničeval svoje patente.

Ideje, na katerih temeljijo tudi Porschejevi avtomobili
Janez Puh, najstarejši sin bajtarja z devetimi otroki, je moral pri devetih letih zapustiti dom. Z enim razredom osnovne šole in veliko priučenega znanja se je pri petnajstih letih izučil za ključavničarja, nato pa se odpravil v Gradec. V svoji tovarni je uresničil 35 lastnih patentov. Vzporedno s proizvodnjo motociklov se je začel ukvarjati z razvojem avtomobila in kmalu s svojimi vozili oskrboval tudi avstrijski dvor. Zavedal se je pomena motorizacije, njegove rešitve pa so tako kakovostne, da tudi slavni Porschejevi avtomobili temeljijo na Puhovi ideji. Njegovi rojaki so ustanovili društvo, s pomočjo strokovnjakov postavili muzej v Sakušaku, posneli dokumentarni film in na Ptujskem gradu predstavili ponatis monografije o slavnem rojaku.

Poleg članov Društva rojakov Janeza Puha, ki prihajajo iz kar 28 občin, pričakujejo na sobotnem srečanju v Juršincih in Sakušaku tudi prijatelje iz petih držav. Ob 10.00 bodo starodobne lepotce iz Juršincev odpeljali na panoramsko vožnjo čez Puhov most do Term Ptuj, kjer bo daljši postanek, potem pa se bodo vrnili na druženje v Sakušak.