V ožji izbor se je uvrstilo samo trinajst osnovnih šol.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Foto: ZRC SAZU/Facebook
Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Foto: ZRC SAZU/Facebook

"Naziv naj kulturna šola je za nas spodbuda in zagon za nadaljnje delo, in upam, da nam bodo tudi trenutne razmere to omogočala. Maske in maloštevilno občinstvo nas spravljajo v žalost, a trudimo se iskati nove poti, na primer s pomočjo tehnologij. Vsekakor ne bi zmogli tudi brez podpore občine in lokalne skupnosti. Mislim, da smo s pridobitvijo tega naziva stopili v velike čevlje, a se bomo zavzeto pripravljali za naslednje leto, ko bomo gostili sklepno prireditev," so besede ravnateljice Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina Irene Kodela Krašna povzeli pri skladu.

Naj kulturna šola je postala šola Danila Lokarja

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Povezujejo se namreč z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja.

Štafeto je predal Boštanj
Poleg naziva naj kulturna šola so v ponedeljek podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole, in za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih, kot so folklorne dejavnosti, gledališke in lutkovne dejavnosti, likovne dejavnosti ter zborovske dejavnosti.
Priznanja je podelil direktor sklada Marko Repnik, lanska nosilka naziva naj kulturna šola, Osnovna šola Boštanj, pa je poskrbela za kulturni program, ki so ga zaradi koronavirusnih razmer sicer izvedli v Ljubljani, in ne na sami šoli kot vselej poprej.

Repnik je poudaril, da je v osnovnih šolah po Sloveniji kultura na zelo visoki ravni in razširjena na vseh področjih kulturnega ustvarjanja in poustvarjanja. "Ponosni smo na to, saj se ravno v tem kažejo naše skupno dobro delo in prizadevanja, da kulturo ohranjamo in jo na primeren način predstavimo svojim potomcem," je dodal.

V 14 letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kljub epidemiji covida-19 so v šolskem letu 2019/2020 v sodelovanju z JSKD-jem v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. V programe sklada se vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije, so še sporočili z JSKD.