Foto:
Foto:
Nakit in orožje iz starega veka

Priznanji SAD-a letos prejmeta Neva Trampuž Orel, ki se je izkazala z izjemnimi dosežki pri spektrometričnih raziskavah bronasto- in železnodobnih kovinskih predmetov, in Miha Mlinar, ki je v Tolminskem muzeju postavil arheološki del stalne razstave. Poleg tega so v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota s častnim članstvom nagradili Mirana Bremšaka, Toneta Cevca in Franceta Steleta, zaslužno članstvo pa so izrekli Mihu Knificu.

Za promocijo arheologije
Knificu so zaslužno članstvo podelili za sodelovanje pri arheološki razstavi Od Rimljanov do Slovanov in za poljudnoznanstveni film Z vzhoda, medtem ko so si Bremšak, Cevc in Stele častno članstvo prislužili z arheološko topografijo pri kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V obrazložitvi nagrade je bil izpostavljen tudi njihov prispevek k zaščiti že znanih najdišč in odkrivanju novih, omembe vreden pa je tudi njihov prispevek pri arheoloških raziskavah. Posebej pomembna je topografija visokogorja, njihova odkritja pa so pogosto našla prostor v znanstveni in poljudni literaturi.

Film o slovenskih naselbinah
Prav tako pomemben del pri promociji in uveljavitvi slovenske arheologije ima tudi Miha Knific. Izdelal je upodobitve osmih posameznikov različnih etničnih skupnosti iz pozne antike in zgodnjega srednjega veka, ki so si jih lahko obiskovalci ogledali na razstavi Od Rimljanov do Slovanov. Poleg tega je napisal scenarij za film o arheoloških odkritjih slovanskih selišč blizu Murske Sobote Z vzhoda, ki ga je tudi režiral.

Arheološki del v interdisciplinarni raziskavi
Nagrajenka Neva Trampuž Orel je bila od začetkov projekta analize kovinskih predmetov vodja njegovega arheološkega dela. Skrbela je, da so bili izsledki ažurno objavljeni v domačih in tujih revijah ter da so jih pogosto citirali v strokovni literaturi po vsej Evropi.

Kaj vse skriva pokrajina okrog Soče?
Prav tako je bil za svoj del širše postavljene razstave v Tolminskem muzeju nagrajen Miha Mlinar. Arheološki del razstave, ki predstavlja porečje Soče s pritoki, ponuja obiskovalcem pogled na piščal z Divje babe, predmete, ki so jih za seboj pustile železnodobne skupnosti, orožje rimskih zavojevalcev in vidne ostanke, ki so jih zapustili zgodnji kristjani in Slovani.