Mednarodno nagrado piranesi 2015 je prejel arhitekt Dinko Peračić za projekt Tržnica in ribarnica v Vodicah na Hrvaškem. Foto: Piranski dnevi arhitekture
Mednarodno nagrado piranesi 2015 je prejel arhitekt Dinko Peračić za projekt Tržnica in ribarnica v Vodicah na Hrvaškem. Foto: Piranski dnevi arhitekture
false
Muzej vučedolske kulture v Vukovarju, Hrvaška. Foto: Piranski dnevi arhitekture
false
The Deads of the University – Spomenik II. svetovni vojni, Eötvös Loránd University Faculty of Humanities, Budimpešta, Madžarska. Foto: Piranski dnevi arhitekture
false
Prenova megalopolisov: h2ousing, študentsko priznanje piranesi. Foto: Piranski dnevi arhitekture

Žirija je projekt tržnice in ribarnice označila kot primer uspešne urbane in socialne prenove, ki z omejeno in dobro premišljeno rabo sredstev uspešno ustvarja nov, visokokakovosten prostor skupnosti. V kontekstu izrazito turističnega območja nudi občutek skupnosti, oblikovno teži k nadaljevanju stavbne tipologije kraja in v materialnosti omejena struktura v prostor vnaša svetlo in pozitivno noto.
Na drevišnji prireditvi v razstavišču Montfort v Portorožu bodo poleg nagrade piranesi podelili še dve mednarodni priznanji piranesi in študentsko priznanje piranesi.
Arheološki muzej in spomenik ubitim v 2. svetovni vojni
Mednarodno priznanje piranesi bodo prejeli Radionica arhitekture + Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture v Vukovarju ter skupina več avtorjev za spomenik II. svetovni vojni na Fakulteti za humanistične vede Univerze Eotvos Lorand v Budimpešti.
Kot so zapisali, je Arheološki muzej v Vukovarju tako kot v njem razstavljene najdbe tesno povezan s topografijo, uspešna izpeljava zasnove z namenom integracije muzeja v krajino. Spomenik The Deads of the University, spomenik II. svetovni vojni, ki so ga zasnovali Farkas Albert, Ildikó Bujdosó, Dénes Fajcsák, Eszter Lukács, Ákos Polgárdi, János Róth DLA, Levente Szabó DLA in Nóra Szigeti, MM Group in Hetedik Studio, diskretno in pomensko močno vključuje v stavbno tkivo univerzitetnega kompleksa register imen 198 judovskih učiteljev in študentov, ki so bili ubiti v 2. svetovni vojni. Pri tem se izogiba velikopoteznosti in kljub dolžini 280 metrov ostaja tistim, ki ga ne želijo videti ali najti, neviden, zato pa vzbudi toliko močnejši spomin tistim, ki želijo vedeti.
Mednarodno študentsko priznanje je žirija podelila študentom Matteu Carsilli in Andrei Pauletich, ki sta pod mentorstvom Giovannija Corbellinija in Giulia Paladinija izpeljala projekt Ri-abitare le megalopoli dei paesi in via di sviluppo: h2ousing, z jasnimi družbenimi in prostorskimi cilji ter raziskavo urbanih potencialov okolja, kot so favele, komunalna infrastruktura in onesnaževanje.
Invencija in tradicija v arhitekturi
Podelitev nagrad in priznanj piranesi za najboljše arhitekturne realizacije zadnjih dveh let v srednji Evropi bo vrhunec letošnjih, že 33. Piranskih dnevov arhitekture, mednarodne arhitekturne konference z eno najdaljših tradicij na svetu, ki je letos sledila temi Invencija in tradicija v arhitekturi.
Mednarodno žirijo za nagrade piranesi so sestavljali Beny Meier (predsednik), Boris Bežan, Sonja Gasparin in Beny Meier, Idis Turato, Meritxell Inaraja, Andras Ferkai, Jose Esteves de Matos ter David Lorente Ibanez. Skulptura, ki se podeljuje za nagrado piranesi, je delo slovenskega kiparja Mirsada Begića.
Na razstavo Piranesi 2015 je letos prispelo 58 projektov: 38 projektov so izbrali nacionalni selektorji Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, 20 študentskih projektov pa so izbrali selektorji z arhitekturnih fakultet.