Še lani se je Ghery znašel v novicah, ker je
Še lani se je Ghery znašel v novicah, ker je "98 odstotkov moderne arhitekture" razglasil za "sranje", kar je bil odgovor novinarjem, ki so njegovo delo opisali kot "čisti spektakel". Foto: EPA
Fakulteta je Gehryjev prvi avstralski projekt. Foto: EPA
Klicali so ga že vse mogoče, pravi, tako da ga primerjave s papirnato vrečko ne motijo preveč.
Še več pozornosti kot zunanjost je vredna notranjost: takole je, denimo, videti osrednje stopnišče.

Gehry, ki celo sam priznava, da je primerjava z vrečko čisto primerna, je navdih za stavbo, katere gradnja je stala dobrih 120 milijonov evrov, našel pri "kožnih gubah in oblačilih". Stavba dr. Chau Chak Winga je dodatek k Tehnološki univerzi v Sydneyju.

"Že mogoče, da je rjava papirnata vrečka, a navznoter je fleksibilna, pušča ogromno prostora za spremembe in gibanje," je poudaril Gehry na odprtju. Ali je s končnim videzom stavbe, ki so jo nenaklonjeni kritiki opisali kot "slabšega Gaudíja", zadovoljen? "Jud sem, tako da imam glede vsega občutek krivde!," se je pošalil. "Približno dve leti potrebujem, da lahko jasno vidim vse, kar bi na stavbi spremenil - in česa ne bi."

"Trenutno sem zadovoljen, res pa, da je še nisem videl "na delu", nisem je še videl študentov v njej ... upam, da jih bo odprta struktura navdihovala za iznajdljivost." Dodatek k fakulteti so gradili dve leti, saj so morali za njegovo valovito pročelje na roke položiti kar 320 tisoč opek, vsako posebej.

Fakulteta UTS se s svojo drago naložbo namerava zasidrati med najinovativnejše šole na svetu, obenem pa skušajo rešiti težavo razdrobljenosti študentov, ki morajo med predavanji krožiti med več razmetanimi poslopji.

Na glavo postavljene predstave o hramih učenosti
Nekdanji načelnik Avstralske obrambne sile, generalni guverner Peter Cosgrove, je na odprtju stavbo opisal kot "najlepšo zmečkano vrečko, kar jih je zdaj videl". "Drzna je in navdihujoča. Stavba na novo preizprašuje ustaljene predstave o dostojanstvenih apnenčastih kockah, o stebriščih in ogromnih predavalnicah, ki naj bi simbolizirale višjo izobrazbo." Klasično postavitev so v resnici zamenjale krožne učilnice (ki bodo "eliminirale hierarhijo") in kromirano osrednje stopnišče.

Modernist, ki ne mara modernosti
Gehry se je v svoji karieri podpisal pod nekaj najbolj razvpitih modernističnih stavb, na primer pod Guggenheimov muzej v Bilbau ter pod koncertno dvorano Walta Disneyja v Los Angelesu. Med tokratnim obiskom Sydneyja je sicer pripomnil, da mu je "stara" arhitektura (tj. iz 19. stoletja) v mestu veliko ljubša od modernističnih stavb, ki jih praviloma krasijo velike količine stekla. "Anonimne so, sploh ne prijazne in hladne."

"Moderne stavbe znajo biti hladne in odbijajoče, od tod tudi ideja o uporabi opeke," je povedal o svoji novi stavbi. "Vse skupaj izhaja iz misli, da se da stavbo humanizirati."

Prizidek nosi ime po dr. Chau Chak Wingu, kitajskem poslovnežu, ki ima na univerzi sina in ki je za gradnjo prispeval več kot 13 milijonov evrov. "Frank Gehry je pogumen, žilav in moder starec," je na novo stavbo pripomnil mecen.

Unikat
85-letni Gehr je Avstralcem obljubil, da česa podobnega temu, kar je naredil za svoje prvo avstralsko naročilo, ne bo ponovil nikjer drugje. In na kaj je najbolj ponosen? Da se mu je uspelo držati tako roka kot tudi dogovorjenega proračuna.