Fotografsko osebje Reutersa je dobilo nagrado za osvetlitev hongkonških protestov. Foto: Reuters
Fotografsko osebje Reutersa je dobilo nagrado za osvetlitev hongkonških protestov. Foto: Reuters

Dobitniki Pulitzerjeve nagrade za leto 2019 so bili razglašeni v ponedeljek namesto pred dvema tednoma, ko je bilo sprva najavljeno, da sporočijo nagrajence. Ker so imeli številni novinarji, ki so tudi člani Pulitzerjevega odbora, zaradi pandemije novega koronavirusa polne roke dela in se niso mogli zares posvetiti izboru dobitnikov Pulitzerjevih nagrad, so te razglasili šele danes.

Veliki zmagovalec je New York Times, ki je prejel največ nagrad, tudi v poglavitnih kategorijah, kot so raziskovalno novinarstvo, mednarodno poročanje in kolumne.

Nagrado za javno službo je dobil Anchorage Daily News (ADN) v sodelovanju s ProPublico za poročanje o pomanjkanju policijske pokritosti v številnih skupnostih, so sporočili predstavniki Pulitzerjevih nagrad.

Za raziskovalno novinarstvo je nagrajen New York Times, in sicer za poročanje o taksiindustriji v New Yorku, "v okviru katerega so pokazali, kako posojilodajalci s posojili plenilsko obirajo voznike".

Mednarodnega pulitzerja je prav tako dobil New York Times, in sicer za niz zgodb, ki razkrivajo plenilstvo režima Vladimirja Putina. Pulitzerja za sveže novice (breaking news) je dobil časopis Louisville Courier za hitro poročanje o stotinah pomilostitev v zadnjem trenutku, ki jih je izvedel guverner Kentuckyja.

V popolnoma novi kategoriji zvočnega poročanja sta nagrado dobili Molly O'Toole iz časopisa The Los Angeles Times in Emily Green iz Vice Newsa. V kategoriji leposlovja je ugledno nagrado prejel Ben Taub iz New Yorkerja za zgodbo o življenju v senci v zalivu Guantanamo.

Še ena izmed nagrajenih fotografij s hongkonških protestov. Foto: Reuters
Še ena izmed nagrajenih fotografij s hongkonških protestov. Foto: Reuters

Fotografsko osebje Reutersa je dobilo nagrado za osvetlitev hongkonških protestov. Channi Anand, Mukhtar Khan in Dar Yasin pa so dobili nagrado za presenetljive posnetke spopadov na ozemlju Kašmirja, še piše na spletni strani Pulitzerjevih nagrad.

Pulitzerje so običajno podeljevali maja na univerzi Columbia, "letos pa je drugače", pravi upraviteljica Pulitzerjevih nagrad Dana Canedy. Nov datum še ni določen, napovedan pa je šele jeseni. Ironično je, dodaja Dana Canedy, da so bili pulitzerji prvič podeljeni manj kot leto pred izbruhom španske gripe.

Hongkonški protesti skozi fotografsko oko Reutersa. Foto: Reuters
Hongkonški protesti skozi fotografsko oko Reutersa. Foto: Reuters

"Sedanji čas bolj kot kateri koli drugi poudarja novinarsko poslanstvo ključne javne službe. Prav tako poudarja sposobnost književnosti in umetnosti, da dvigne človeškega duha v času preizkušnje. Pulitzerjeve nagrade bodo nadaljevale svoj več kot stoletje dolg mandat proslavljanja takšne odličnosti," je še povedala upraviteljica nagrad.