Uredništvo floridskega Sun Sentinela je prejelo najprestižnejšo nagrado. Foto: Reuters
Uredništvo floridskega Sun Sentinela je prejelo najprestižnejšo nagrado. Foto: Reuters

Uredništvo Sun Sentinela je nagrado za javno službo prejelo za razkrivanje napak vodstva šole in policije pred strelskim pohodom na šoli v Parklandu, v katerem je bilo februarja lani ubitih 17 ljudi, in po pohodu.

Časopisa New York Times in Wall Street Journal pa sta bila nagrajena za raziskovalno novinarstvo za preiskovanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove družine.

New York Times je bil nagrajen za 18 mesecev preiskovanja družinskega bogastva Trumpovih, Wall Street Journal pa, ker je razkril Trumpova denarna nakazila dvema ljubicama med kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Tiskovna agencija Reuters je dobila mednarodnega pulitzerja za razkritje poboja muslimanske manjšine Rohinga v Mjanmaru ter še enega za fotografsko pokrivanje migrantov, ki pred revščino in nasiljem iz Srednje Amerike bežijo v ZDA.

Pulitzerjeve nagrade za izjemne novinarske dosežke od leta 1917 vsako leto podeljuje univerza Columbia v New Yorku. Z izjemo Pulitzerja za javno službo dobitnikom prinesejo tudi denarne nagrade.

Pulitzerja za sveže novice (breaking news) je dobil Pittsburgh Post Gazette za poročanje o streljanju v sinagogi v Pittsburghu oktobra lani.

V posebni kategoriji pa je nagrado prejel časopis Capital Gazette iz Annapolisa v zvezni državi Maryland, kjer je lani poleti napadalec ubil pet novinarjev, zaposleni pa so poskrbeli, da je naslednji dan časopis kljub temu spet izšel. Za napad je obtožen moški, ki je imel zamero do časopisa. Obtoženi se je lani sicer izrekel za nedolžnega. Nagrada 100.000 dolarjev (80.000 evrov) naj bi časopisu pomagala, da nadaljuje delo.

Posthumno je pulitzerja dobila lani preminula legenda soula Aretha Franklin za več kot petdeset let bogatenja ameriške glasbe in kulture. Kanadska glasbenica Ellen Reid je bila nagrajena za svojo opero Prism, ki se ukvarja s posledicami spolnih in čustvenih zlorab.

V kategoriji leposlovja je ugledno nagrado prejel Richard Powers za roman The Overstory o devetih posameznikih, ki jih povezujejo ljubezen do dreves in poskusi za ustavitev uničenja dreves.

Podelili prestižne Pulitzerjeve nagrade