Nagrade nosijo ime po pesniku Janku Glazerju (1893-1975), 'opismenjevalcu Pohorja', pomembna pa je bila tudi njegova vloga pri utrjevanju statusa mariborske študijske knjižnice. Foto:
Nagrade nosijo ime po pesniku Janku Glazerju (1893-1975), 'opismenjevalcu Pohorja', pomembna pa je bila tudi njegova vloga pri utrjevanju statusa mariborske študijske knjižnice. Foto:
Marko Naberšnik
Naberšnik je eden izmed tistih mariborskih ustvarjalcev, ki si ga je v zadnjih letih 'prisvojila' vsa Slovenija. Foto: Agencija ODMEV

Priznanje mesta Maribor bodo solistu Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor slovesno izročili v ponedeljek, 22. marca, v Kazinski dvorani SNG Maribor. Glazerjeve nagrade so sicer osrednja priznanja mesta Maribor za dosežke v kulturi.

Odbor za podelitev Glazerjevih nagrad, ki ga tudi letos vodi Franci Pivec, je poleg uglednega priznanja za življenjsko delo izbral še tri dobitnike letošnjih Glazerjevih listin, ki jih bodo prihodnji ponedeljek podelili dramski igralki Miladi Kalezić, pesnici Danici Križanič Müller ter filmskemu scenaristu in režiserju Marku Naberšniku.

Na lanskem razpisu so prejeli 27 predlogov z 18 predlaganimi kandidati, od tega devet za Glazerjevo listino in devet za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Strokovne komisije so izbrale več predlogov in jih posredovale odboru za podelitev nagrad. Devetčlanski odbor je nato na februarski seji o nagrajencih odločil z absolutno večino.

Več kot 4.000 nastopov v karieri
Po mnenju odbora si je Baronik nagrado za življenjsko delo zaslužil kot eden najzaslužnejših umetnikov, ki že več kot štiri desetletja mariborskemu občinstvu predstavlja poglobljenega in zanesljivega interpreta najrazličnejših pevskih vlog. Odlikuje ga velika strokovna in tehnična izurjenost, ki jo dopolnjujeta premišljena igra ter izreden čut za melodično podajanje, je v obrazložitvi nagrade med drugim zapisal odbor.

Denarna nagrada je tudi letos usklajena z zneski Prešernovih nagrad in znaša tri četrtine le-teh, kar pomeni, da bodo dobitniki listin prejeli po 5.250 evrov, nagrajenca za življenjsko delo pa čaka trikratnik omenjene vsote.

Nagrada za opus, listina za dosežek
Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru, so priznanja mestne občine Maribor za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke v kulturi. Letos bodo tako v skladu z mestnim odlokom že 24. zapored podelili Glazerjevo nagrado za opus in tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke v krajšem obdobju.