V zadnjih mesecih sta Rijksmuseum in pariški Louvre razmišljala o skupnem nakupu slik, nato je na pomoč priskočila nizozemska vlada in zdelo se je, da Francozov ne bodo potrebovali. Pa se je položaj še enkrat obrnil in stroške si bodo očitno le delili. Foto: Rijksmuseum
V zadnjih mesecih sta Rijksmuseum in pariški Louvre razmišljala o skupnem nakupu slik, nato je na pomoč priskočila nizozemska vlada in zdelo se je, da Francozov ne bodo potrebovali. Pa se je položaj še enkrat obrnil in stroške si bodo očitno le delili. Foto: Rijksmuseum
Louvre
Ker je platni smiselno razstavljati skupaj, si bosta državi najbrž razdelili skrbništvo nad obema skupaj. Foto: EPA
Mondrian
Doslej je nizozemska vlada denarnico najširše odprla leta 1998, ko jim je ameriški poslovnež za 50 milijonov dolarjev prodal Mondrianovo delo Victory Boogie Woogie. Nakup je bil takrat precej sporna poteza: javnost se je razburjala, ker je bila država pripravljena potrošiti toliko denarja za eno samo umetnino. Foto: Wikipedia

Nizozemska in Francija bosta skupaj kupili portreta nizozemskega slikarja Rembranta van Rijna, ki ju francoska družina Rothschild prodaja za 160 milijonov evrov, je potrdila nizozemska ministrica za kulturo Jet Bussemaker. Sliki bosta nato izmenično na ogled v amsterdamskem Rijksmuseumu in pariškem muzeju Louvre.


Novi "igrači" si bodo morali zdaj deliti
"Kabinet načrtuje, da bomo šli v nakup skupaj s Francijo,"
je Busemakerjeva zapisala v pismu nizozemskemu parlamentu. Dodala je, da sta se o nakupu Rembrandtovih slik v tem tednu dogovorila nizozemski premier Mark Rutte in francoski predsednik Francois Hollande. "Menimo, da bi javnost morala imeti ves čas priložnost, da portreta občuduje skupaj, enkrat v Rijksmuseumu in drugič v Louvru, da bi bila tako dostopna najširši javnosti, tako mladim kot starejšim."

Rembrandt je poročna portreta, na katerih sta upodobljena zaročenca Maerten Soolmans in Oopjen Coppit, naslikal leta 1634. Portretiranca sta naslikana v naravni velikosti. Po ocenah strokovnjakov sta portreta v Rembrandtovem zgodnjem opusu edinstvena.

Portreta je leta 1877 neka nizozemska plemiška družina prodala družini Rothschild, ki ju zdaj ponuja na prodaj. V zasebni lasti platni domujeta že 400 let in za javnost sta bili v zadnjih 150 letih razstavljeni enkrat samkrat, leta 1956 v Rotterdamu.

Francoska ministrica za kulturo Fleur Pellerin in njena nizozemska kolegica sta sicer že julija na družino Rothschild naslovili pismo, v katerem sta predlagali, da bi muzej Louvre in Rijksmuseum v Amsterdamu kupila vsak po eno sliko.

Vsaka država je kovala svoje načrte
Na začetku preteklega tedna pa je Nizozemska sporočila, da upa, da bo lahko kupila oba portreta, pri čemer bi država za nakup slik, za kateri je družina postavila ceno 160 milijonov evrov, prispevala polovico, preostanek pa naj bi od zasebnih donatorjev zbral Rijksmuseum. "Gre za zdaj ali nikoli. Če ju ne bomo kupili zdaj, bosta prišli v roke bogatih naftnih šejkov, in potem ju javnost ne bo videla nikoli več," je takrat o nakupu pripomnila ministrica.

Francoska ministrica za kulturo pa je še dan pred tem sporočila, da je Francija pripravljena za enega od dveh portretov plačati 80 milijonov evrov, nato pa bi jo razstavili v pariškem muzeju Louvre.