Foto:
Foto:
Blur leta 1991, za fotografsko seanso za NME našemljeni v skupino Blondie.

Ne stavite na to. Odprl bom lastno stavnico in medijem ves čas govoril: Mogoče, mogoče. To je, kot bi rekel, da bodo ledeniki ostali zamrznjeni: malo verjetno.

Damon Albarn o vnovični združitvi Blur
Damon Albarn
Glasbeni poznavalci Damona Albarna, njegov novi album naj bi izšel kmalu, uvrščajo med ljudi, ki so najbolj zaznamovali podobo britanske glasbe v zadnjih dveh desetletjih. Je tudi zaveden borec proti rasizmu in glasen kritik zvezdniške kulture. Foto: EPA
Graham Coxon
Graham Coxon je sicer najbolj znan kot kitarist Blurov, mnogi pa ne vedo, da je oblikoval tudi vizualno podobo prvih šestih albumov skupine, naslovnica za album 13 je njegovo umetniško delo. Foto: EPA

Doživel sem prelomnico, moje življenje je postalo bolj umirjeno, prenehal sem piti. Moji cilji so se spremenili s prihodom hčerke. Skupina ni hotela, da z njimi snemam Think Tank, zato sem dojel namig in odšel.

Graham Coxon po odhodu iz skupine
Alex James
Alex James - nekoč odličen uporabnik kokaina, danes pa vnet borec proti pridelovanju in razpečevanju tega mamila, ter pridelovalec mlečnih izdelkov. Foto: EPA

Nihče ne more biti moder, dokler ni bil zares neumen, ali se dobro počutiti doma, dokler ni nekaj časa blodil po divjini.

Alex James v svoji avtobiografiji
Dawn Rowntree

Blur, eno najvidnejših imen britpopa, ki je dobil krila v začetku 90. let in si jih desetletje pozneje pristrigel kar sam, so nastali leta 1989. No, najprej je Damon Albarn prepeval v "neki zanič londonski skupini", imenovani Circus, kjer je bobnal tudi Dave Rowntree, tja ga je pripeljal Albarnov otroški prijatelj Graham Coxon, ki pa se je skupini pridružil šele po odhodu kitarista ... Med študijem na kolidžu Goldsmiths sta Albarn in Coxon spoznala Alexa Jamesa, ki se jim je po razpadu Circusa pridružil na basu in oblikovali so skupino Seymour (seveda, kot mlade intelektualce jih je navdihnilo delo J. D. Salingerja). Na predlog založbe Food, s katero so podpisali pogodbo, so leta 1990 končno postali - Blur (Seymour je bilo pač, Salinger gor ali dol, preveč "intelektualno" in nezapomnljivo ime).

Diskografija skupine Blur:
Leisure (1991)
Modern Life Is Rubbish (1993)
Parklife (1994)
The Great Escape (1995)
Blur (1997)
13 (1999)
Think Tank (2003)
Njihov prvi album Leisure iz leta 1991 sta zaznamovala vpliva 'madchestrskega' in 'shoegazing' zvoka (slednji je ime dobil po značilni drži pevcev, ki so med nastopi nepremično zrli v svoje čevlje). Fantje so nato preposlušali veliko angleških kitarskih skupin in sledili so albumi Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994) in The Great Escape (1995). Blur veljajo za skupino, ki je žanr britpopa najbolj približala množicam, še posebej na Otoku, njihova priljubljenost pa je še narasla po medijskem sporu s skupino Oasis, ki so ga mediji poimenovali "britpop bitka" in se je znašel na številnih naslovnicah in celo v osrednjih televizijskih informativnih oddajah. O "britpop bitki" smo že pisali, več si preberite tukaj.

Do konca 90. let se je skupina z albumom Blur (1997) na novo definirala z vplivi ameriškega iniderocka (Albarnu še posebej priljubljeni so Pavement), kar je prispevalo tudi k uspehu na oni strani luže s singlom Song 2 (na katerega pa Blur niso ravno najbolj ponosni). Na 13, zadnjem albumu v izvirni zasedbi iz leta 1999, so eksperimentirali z elektroniko in celo gospelom.

Maja 2002 pa je Coxon na začetku snemanja sedmega albuma skupine Think Tank (2003), ki so ga zaznamovali elektronika, preprosti kitarski 'rifi' in vse večje Albarnovo zanimanje za afriško glasbo, na prošnjo preostalih članov zapustil skupino. Blur od takrat niso posneli nič novega in niti ne nastopajo, saj so (nekdanji) člani skupine preveč zaposleni s soloprojekti. Pravijo, da so odnosi med njimi zdaj (spet) prijateljski, a nimajo načrtov za skupno delo. S čim se torej danes ukvarjajo (skoraj) štiridesetletniki, ki so zaznamovali britansko glasbeno sceno in na londonske ulice vrnili retro športne puloverje in superge?

Damon Albarn
Misel na to, da ima nastopaški pevec Blurov brez dlake na jeziku že 40 let, je za tiste, ki ga spremljamo že od začetka devetdesetih, kar strašljiva. A na britanski glasbeni sceni je Damon prisoten že skoraj 20 let in za njim je kar 35 (so)avtorskih singlov, ki so se uvrstili med prvih štirideset na otoških glasbenih lestvicah. Trenutno je Albarn dejaven pri megaupešni animirani skupini Gorillaz, pri neimenovani "superskupini" (sestavljajo jo nekdanji basist Clashev Paul Simonon, kitarist Simon Tong iz Verveov in bobnar Tony Allen, pa producent Danger Mouse), s katero so posneli odličen album The Good, The Bad And The Queen. Zanima ga svetovna glasba, še posebej afriški, pa tudi zvoki Bližnjega vzhoda.

Albarn je bil dolga leta v razmerju z vodjo skupine Elastica, Justine Frischmann, kar je zelo zaznamovalo njegove pesmi z Blur sredi 90. let: najprej je v pesmi Yuko and Hiro opeval svojo ljubezen do Justine, nato se je v Beetlebumu spopadel z njeno domnevno odvisnostjo od heroina, po razpadu njune zveze pa je nastal melanholični album 13 ...

Danes Damon živi v londonski soseski Bayswater z umetnico Suzy Winstanley in njuno hčerko Missy, ki se je rodila leta 1999. S Frischmannovo sta menda (spet) dobra prijatelja.

Graham Coxon
Danes 39-letni Graham Coxon velja za najbolj ekscentričnega in vsestransko umetniško nadarjenega člana Blurov, poleg igranja kitare - celo Noel Gallagher iz "sovražnih" Oasis ga je poimenoval ze enega najbolj nadarjenih kitaristov svoje generacije - in avtorstva pesmi igra tudi več drugih instrumentov in slika.

Coxon je kritiško priznan sologlasbenik, ki je posnel šest albumov (kot multiinstrumentalist skoraj v celoti sam), tri takrat, ko je bil še član Blurov. Svoj najuspešnejši (peti) album Happiness in Magazines je izdal leta 2005, skupaj s producentom Blurov in Smithsov Stephenom Streetom, trenutno pa snema sedmega. Za revijo NME, ki mu je leta 2005 podelila nagrado za najboljšega soloizvajalca, je o nastajajočem albumu povedal: "Je o moškem, ki se je rodil, hm, recimo v 50. letih. Odraste, spozna dekle, se poroči, mora v vojno, kar ga čisto uniči, nato se loči, zmeša se mu in potem ... hm ... umre in gre v nebesa."

Leta 2002 je po glasnem sporu, menda naj bi bil povezan s Coxonovimi težavami z alkoholom, zapustil Blur. Leta 2006 je v nekem intervjuju povedal: "Doživel sem prelomnico, moje življenje je postalo bolj umirjeno, prenehal sem piti. Moji cilji so se spremenili s prihodom hčerke. Skupina ni hotela, da z njimi snemam Think Tank, zato sem dojel namig in odšel."

Albarn je nekoč povedal, da so Coxonu vrata nazaj v skupino vedno odprta, a za zdaj se ta še upira. Septembra lani so se fantje sestali, kar je sprožilo govorice o vnovični združitvi, a Graham je upe oboževalcev pokopal: "Dobili smo se, da bi malo nadoknadili, in bilo je super, ampak nismo se pogovarjali o snemanju. O tem niti ne razmišljam."

Alex James
Vse skupaj se je začelo, ko je bister čeden fant iz Bournemoutha prišel študirat francoščino v London in tam spoznal Damona, Grahama in Davea. Čas predtem James rad opisuje kot "prejšnje življenje", saj se je nato vse postavilo na glavo: bil je ženskam najbolj privlačen del skupine in zanj se je začelo razvratno veseljačenje z veliko seksa, mamil in rokenrola, ki je trajalo kar dobro desetletje. Za razliko od Albarna in Coxona James ni posnel soloizdelka, je pa sodeloval pri začasnih skupinah Fat Les (tu sta člana tudi Keith Allen in Damien Hirst), Me Me Me in WigWam, pa z Marianne Faithfull in Sophie Ellis-Bextor ...

Danes je 39-letni Alex James samooklicani "kmetovalec". Ne pije več in ne uživa kokaina - no, saj je za razvade že zapravil kakšen milijon funtov, kot je zapisal v svoji avtobiografiji. Za več britanskih časopisov piše kolumne, svoj dnevnik objavlja tudi na spletni strani Blur, na televiziji ima svojo oddajo o sirih ter z ženo in tremi otroki živi na velikanski farmi na angleškem podeželju. Še vedno je velik navdušenec nad raziskovanjem vesolja in ima tudi častno diplomo iz astrofizike na Univerzi v Bathu. Več o Jamesovem življenju, kot ga opisuje v svoji avtobiografiji, si preberite tukaj.

Dave Rowntree
O "tihem rdečelascu za bobni" je že od začetka skupine najmanj znanega, a danes 44-letni Dave Rowntree ni samo bobnar, je tudi mojster računalniške animacije in politični aktivist. Režiral je dve sezoni animirane serije Empire Square, ima tudi svojo produkcijsko hišo za animacijo Nanomation.

Od leta 2006 študira pravo in dela pri pravnem podjetju v vzhodnem Londonu, ki se ukvarja z zločinskim pravom. Je glasen nasprotnik smrtne kazni in sodeluje s projektom Amicus, namenjenim pravni pomoči obsojenim na smrt v ZDA. Je član laburistične stranke in naj bi na naslednjih volitvah tudi kandidiral za poslanca v britanskem parlamentu.

"No Distance Left to Run?"

Na desni si oglejte epizodo Sirovih dnevnikov Alexa Jamesa; intervju Jonathana Rossa z Damonom Albarnom iz leta 2003 in videospot za eno najbolj prepoznavnih pesmi Blurov, Parklife.
Govorice o vnovični združitvi Blurov se pojavljajo že od leta 2004, a člani skupine so to večkrat zanikali. Leta 2005 so sicer posneli nekaj pesmi (brez Coxona), a Albarn je v intervjuju za NME povedal, da se brez Coxona v skupini ne bi počutil dobro: "Zakaj ne dobimo novega kitarista? Ker nihče ni boljši od Coxona."
Potem ko je Coxon menda začel resneje razmišljati o vrnitvi v skupino, je James lani oznanil, da se bodo najbrž spet združili in do oktobra posneli nov album. A oktobra, ko naj bi album izšel, so na uradni spletni strani objavili, da so se sicer dobili na "prijetnem kosilu", a nimajo namenov kaj kmalu snemati in da so mediji prenapihnili govorice o vnovični združitvi.

James vztraja, da "bi bilo grozno pomisliti, da nikoli več ne bo nove plošče Blurov. Vsak, ki je bil kdaj v skupini, misli, da bi lahko naredili najboljši album do zdaj." Albarn pa je o združitvi bolj pesimističen: "Ne stavite na to. Odprl bom lastno stavnico in medijem ves čas govoril: Mogoče, mogoče. To je, kot bi rekel, da bodo ledeniki ostali zamrznjeni: malo verjetno."

Alenka Klun

Ne stavite na to. Odprl bom lastno stavnico in medijem ves čas govoril: Mogoče, mogoče. To je, kot bi rekel, da bodo ledeniki ostali zamrznjeni: malo verjetno.

Damon Albarn o vnovični združitvi Blur

Doživel sem prelomnico, moje življenje je postalo bolj umirjeno, prenehal sem piti. Moji cilji so se spremenili s prihodom hčerke. Skupina ni hotela, da z njimi snemam Think Tank, zato sem dojel namig in odšel.

Graham Coxon po odhodu iz skupine

Nihče ne more biti moder, dokler ni bil zares neumen, ali se dobro počutiti doma, dokler ni nekaj časa blodil po divjini.

Alex James v svoji avtobiografiji