Na razstavi so med drugim zapisali, da ima Ljubljana arhitekturne simbole, ki izvirajo iz različnih obdobij - srednjeveški grad, Plečnikovo Tromostovje, Šubičev Nebotičnik in Ravnikarjeva stolpnica s Trgom svobode, temu pa dodajajo novo koncertno-operno hišo kot arhitekturno ikono 21. stoletja. Foto: RTV SLO
Na razstavi so med drugim zapisali, da ima Ljubljana arhitekturne simbole, ki izvirajo iz različnih obdobij - srednjeveški grad, Plečnikovo Tromostovje, Šubičev Nebotičnik in Ravnikarjeva stolpnica s Trgom svobode, temu pa dodajajo novo koncertno-operno hišo kot arhitekturno ikono 21. stoletja. Foto: RTV SLO
Nova operno koncertna hiša
Novi kompleks bodo sestavljali trije deli. Foto: RTV SLO/M. K.
Nova koncertna in operna hiša
Kot je povedal Janez Koželj, je skušal projektante oskrbeti z vrsto analitičnih podrobnosti o mestu, da bi razumeli njegovo zgradbo, zgodovino in identiteto in da bi projekt prilagodili mestu. Foto: RTV SLO/M. K.
Nova koncertno operna hiša
Kakšen projekt so si zamislili investitorji in projektanti, si je mogoče ogledati na razstavi v mestni hiši. Foto: RTV SLO/M. K.

Dvorana bo seveda le jedro kompleksa, ki so ga predstavili v mestni hiši, kjer si je mogoče projekt ogledati tudi na razstavi. Za čim boljšo predstavitev "Kolizejeve zamenjave" naj navedemo še nekaj številk - celoten stavbni kompleks naj bi obsegal 83.900 kvadratnih metrov, od česar bo nova koncertno operna hiša obsegala 19.960 kvadratih metrov, vrednost naložbe pa so ocenili na 70 milijonov evrov.

Prilagojeno identiteti preostalega mesta
Projektanti so popravili sporno višino, s katero je natečajni projekt arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten pred leti zbudil veliko polemik, in tako najvišji stolp znižali s prvotnih 96 na 73 metrov. Tako stolp po besedah podžupana mestne občine Ljubljana, arhitekta Janeza Koželja, ne bo zasenčil 76 metrov visokega grajskega hriba, hkrati pa bo poravnan z drugimi ljubljanskimi stavbami, kot sta na primer Miheličeva stolpnica na Bavarskem dvoru (71 metrov) in WTC (75 metrov).

Janez Koželj: Kolizej nima posebne arhitekturne vrednosti
Tiste, ki vendarle ne želijo kar tako zavreči zgodovinske vrednosti propadajoče stavbe Kolizej, je Janez Koželj "pomiril" z besedami, da ta nima nobene posebne arhitekturne vrednosti, ampak ima samo kulturno vrednost in je spomin, ki pa ga nova stavba z vsem svojim programom nekako nadgrajuje.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je razstavo odprl, je med drugim poudaril, da bo mestni svet moral umakniti odlok o razglasitvi Kolizeja za arhitekturni spomenik lokalnega pomena, če hočejo začeti gradnjo. Kot je napovedal podjetnik in investitor Jože Anderlič iz Kranjske investicijske družbe, bi se v primeru, da bo ustrezen urbanistični akt sprejet do sredine 2008, gradnja kompleksa lahko zaključila leta 2012.

Kakšna bo nova operno-koncertna hiša?
In kaj bo stalo na mestu, ki so ga predstavitelji projekta opisali kot še enega izmed zadnjih neizkoriščenih ožjih mestnih središč, pirmernih za nastanek novega kulturnega središča? Projekt predvideva stvabni kompleks, ki bi bil sestavljen iz treh delov - iz osrednje koncertne in operne hiše s stanovanjskim in poslovnim stolpom z največ 18 etažami, iz stanovanjske vile s petimi etažami ter blagovne hiše na severni strani. Pod celotnim kompleksom se bo raztezalo šest podzemnih etaž za parkiranje in druge potrebe tehničnih in servisnih površin.

Oder za sto glasbenikov
Nova operno-koncertna dvorana bo podkvaste oblike, ponašala pa se bo z odrom, velikim 27 x 48 metrov, na katerem bo lahko igralo od 90 do 100 glasbenikov. Prav tako pa naj bi imel vso najsodobnejšo odrsko tehniko za prirejanje opernih predstav, klasičnih koncertov, muziklov, baleta, kongresov, modnih revij in plesov. Oder bo sestavljen iz parterja, lož in treh balkonov. Nad dvorano se bo dvigal zastekleni vrt, nad njim pa še dva stolpa. Od teh bo nižji namenjen bivalnim prostorom, višji pa poslovnim.

Vlagatelji napovedujejo, da bo dvorana tako po obliki kot po velikosti primerljiva z nekaterimi svetovno znanimi dvoranami, kot so milanska Scala, dunajska državna opera in Kraljeva operna hiša Covent Garden v Londonu.

M. K.