AA Visiting School Slovenia (AAVSS), je poletna šola, ki je bila letos prvič organizirana v Sloveniji v sklopu programa Visiting School priznane arhitekturne šole Architectural Association iz Londona. Foto: Promocijsko gradivo
AA Visiting School Slovenia (AAVSS), je poletna šola, ki je bila letos prvič organizirana v Sloveniji v sklopu programa Visiting School priznane arhitekturne šole Architectural Association iz Londona. Foto: Promocijsko gradivo
KSEVT v Vitanje privabi kar 25.000 obiskovalcev na leto. Foto: Promocijsko gradivo
Med strokovnjaki, ki so sodelovali v okviru AA Visiting School Slovenia, je bil tudi slovenski pionir postgravitacijskega gledališča Dragan Živadinov. Foto: Promocijsko gradivo

V petek se bo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju zaprla razstava s predstavitvijo projektov mednarodne arhitekturne šole AA Visiting School Slovenia, na kateri so se ukvarjali prav z nanoturizmom.

Nanoturizem je osrednja tema raziskovanja in delovanja AA Visiting School Slovenia. Izziv nanoturizma je določiti alternativo obstoječemu modelu turizma z lokalno orientiranim in trajnostnim modelom turizma. Ambicija in potencial nanoturizma presega golo področje turizma in želi iskati možnosti za nove oblike lokalnih mikroekonomij. Nanoturizem je trenutno na stopnji razvojne teorije, ki jo AAVS Slovenia razvija v sodelovanju z Bienalom oblikovanja Ljubljana BIO 50. S kustosom bienala Janom Boelenom sodeluje v multidisciplinarni raziskavi o možnih prihodnostih oblikovanja in razvoja turizma.

Poletna šola na temo nanoturizma deluje na principu doživetvenega turizma in omogoča širok spekter pristopov pri snovanju inovativnih konceptov, bodisi v obliki mikrointervencij v merilu 1:1 ali celostnih rešitev za obstoječe kontekste. Predlogi se kažejo v obliki akcij ali prostorskih instalacij, ki so bodisi začasne ali stalne narave in se izražajo kot popolnoma nov pogled na turizem.

Poučevanje arhitekture v poletni šoli AAVS Slovenija je zavestna in namensko drugačna izkušnja od konvencionalnega poučevanja arhitekture v standardnih arhitekturnih šolah. Študentje se srečujejo v skupinskem delu, se vključujejo in sodelujejo z uporabniki v procesu oblikovanja (t.i. co-design ali co-creation), oblikujejo družbo namesto objektov (t. i. Social Design), ustvarjajo strategije ... Osredotočiti se morajo na tri pomembne arhitekturne sestavine: lokacijo, uporabnika in material. Proces dela, ki je enako pomemben kot sam projekt oz. rezultat, poteka v zanki, kjer se izmenjujejo "raziskava", "oblikovanje" in "proizvajanje prototipov".

AA Visiting School Slovenia 2014 arhitekturna delavnica poteka v okviru objekta KSEVT, Kulturnega Centra Evropskih Vesoljskih Tehnologij v Vitanju, ki je od uradnega odprtja leta 2012 v Vitanje privabil več kot 25.000 obiskovalcev letno. KSEVT ima za Vitanje in širšo regijo velik javni vpliv in se iz leta v leto proslavlja kot edinstvena institucija na svetu, ki se ukvarja s kulturalizacijo bivanja v vesolju. Različna predavanja, delavnice in drugi dogodki prav zaradi svoje posebnosti privabljajo vedno več ljudi in prav s tem se povečuje interesna sfera po turističnih zmogljivostih v okolici. Prav to pa odpira priložnost za razmislek o novih potencialih odnosa med institucijo KSEVT, njenih obiskovalcih in prebivalcih Vitanja.