Zgodba, ki je z vsakim obratom bolj podobna detektivskemu romanu, epiloga še ni dobila: vseh pet portretov je še vedno pogrešanih. Foto: EPA
Zgodba, ki je z vsakim obratom bolj podobna detektivskemu romanu, epiloga še ni dobila: vseh pet portretov je še vedno pogrešanih. Foto: EPA
Francis Bacon
Vrednost slik je ocenjena na najmanj 30 milijonov evrov, lastnik pa jih, presenetljivo, nikoli ni dal zavarovati. Foto: EPA

Tatovi so julija lani izkoristili krajšo odsotnost lastnika, izklopili alarm in iz "zasebne hiše v tihem predelu središča Madrida" odnesli svoj plen. Očitno je šlo za precej profesionalen podvig, saj storilci za seboj niso pustili nobenih sledi. Policisti so prepričani, da so neznanci pred ropom spremljali lastnikovo rutino in počakali na primeren trenutek, da jih med delom ni nihče zmotil. "Čist in tih udarec v eni najvarnejših in najbolj nadzorovanih mestnih četrti," je poročal El Pais, osrednji španski časopis. Vest o ropu je sicer v medije prišla šele marca letos.

Slik in drugih dragocenosti (kovancev in antikvitet), prav tako ukradenih z lastnikovega doma, za zdaj še niso našli. Umetnine niso bile zavarovane, nekateri strokovnjaki pa njihovo vrednost ocenjujejo še veliko višje, v bližini 60 milijonov evrov. Tatvina je največji rop sodobne umetnosti v španski zgodovini.

Ukrasti sliko za skrivno zbirko kakega magnata? Znanstvena fantastika.
Zakaj naj bi kdo sploh hotel ukrasti slik, ki bi jih bilo na prostem trgu tako rekoč nemogoče prodati, ostaja skrivnost. "Ni ravno preprosto prodati slike Francisa Bacona, pa naj bo velika ali majhna, ne da bi to prišlo na ušesa tistim, ki preučujejo ta izbrani sektor," je strokovnjak - pod pogojem anonimnosti - pred meseci komentiral za El Pais. Kaj pa, če je šlo za rop po naročilu? "Ta vrsta ropov ni resnična in se dogaja samo v filmih. Takih primerov v Španiji ne poznamo," je kategorično zatrdil predstavnik varnostnih sil.

Fotografije v sebi nosijo digitalni podpis
Že februarja je v stik s španskimi oblastmi stopila zasebna britanska preiskovalna agencija, ki se ukvarja z vračanjem ukradenih umetnin. Špancem so poslali elektronsko pošto s fotografijami slik in poizvedbo, ali so pri njih dokumentirane kot ukradene. Analiza fotografij, zaseženih enemu izmed osumljencev, je pokazala, da so bile posnete s fotoaparatom, ki je v lasti podjetja, ki daje fotografsko opremo v najem. Seveda nato ni bilo težko ugotoviti, kdo je imel Canonov fotoaparat izposojen v času, ko so fotografije nastale. Možak je bil aretiran, med drugimi osumljenci pa sta še madridski trgovec z umetnostjo in njegov sin, ki naj bi se zanimala za nakup slik.

Francis Bacon: Irec, ki je oboževal Madrid
Lastnik slik, 59-letni J. C. B., je bil po neuradnih podatkih tesen prijatelj samega Francisa Bacona. Irski slikar, ki je leta 1992 pri 83 letih umrl prav v Madridu, sodi med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, njegova ekspresionistično-nadrealistična dela pa dosegajo visoke cene. Novembra 2013 so njegov triptih Tri študije Luciana Freuda v New Yorku prodali za (takrat) rekordnih 142,4 milijona dolarjev. The Wall Street Journal je takrat pisal, da je njegova nova lastnica nekdanja žena nekega ameriškega igralniškega magnata.