Sorodna novica Druga akcija za kulturo: tokrat so kulturniki pred ministrstvo odložili rekvizite

Najnovejši videoodziv državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc, objavljen na spletišču državne uprave, si lahko pogledate na tej povezavi ali v spodnjem tvitu.

Državna sekretarka tako zanika trditve kulturnikov, da ministrstvo za kulturo ni dejavno sodelovalo v času pandemije novega koronavirusa. "Pri sestavi prvega in drugega protikoronskega svežnja je bilo 'dobesedno pozvano', da ukrepa," lahko preberemo v tvitu dotičnega ministrstva.

V videoizjavi sekretarka pove: "Ministrstvo za kulturo je intenzivno sodelovalo pri pripravi prvega interventnega zakona, saj so bili prav zaradi našega sodelovanja samozaposleni v kulturi upoštevani tako s temeljnim mesečnim dohodkom, pravico do plačila prispevkov kot tudi z odlogom akontacije dohodnine. Ker smo pa v javnih medijih že nekajkrat poudarili, da je bil prvi interventni zakon napisan čim bolj splošno, da bi zajel čim večje število samozaposlenih, v njem ni bilo mogoče upoštevati naših predlogov, ki smo jih predstavili že takrat, da imajo samozaposleni v kulturi specifičen status, saj svojih prihodkov ne uveljavljajo oziroma dobivajo mesečno, zato je treba upoštevati njihove prihodke za vse leto 2019 kot tisti primerjalni vidik, ki jim omogoča črpanje temeljnega mesečnega dohodka. To stališče je bilo uveljavljeno v drugem interventnem zakonu, pri pripravi katerega smo prav tako od samega začetka intenzivno sodelovali. Še več! V drugem interventnem zakonu so bile upoštevane tudi specifične skupine samozaposlenih v kulturi, med drugim tudi tisti, ki so delno zaposleni v drugem sektorju."

Sorodna novica V Avstriji samozaposlenim umetnikom po 1000 evrov mesečno

S tem se je ministrstvo oziroma njegova sekretarka odzvala na sredni protest oziroma drugo akcijo za kulturo, ki je potekala na pobudo aktiva delavk in delavcev v kulturi. Kulturniki so s protestom želeli opozoriti vlado na to, da mora prepoznati vrednost kulture in umetnosti, če naj ministrstvo za kulturo služi svojemu namenu. Aktiv delavk in delavcev v kulturi zahteva sprejetje ukrepov, ki presegajo zgolj nujne socialne ukrepe, kot so jih sicer sprejele tudi nekatere druge države, ki imajo podoben bruto domači proizvod.


Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc je bila tudi ena izmed gostov oddaje Panoptikum na začetku maja, v kateri je bilo govora o vplivu epidemije novega koronavirusa na slovensko kulturo in o strategijah izhoda iz krize. Poleg državne sekretarke so v oddaji gostovali še direktorica Narodne galerije Barbara Jaki, direktor SNG-ja Maribor Danilo Rošker in strokovni sodelavec društva Asociacija Jure Novak, sicer samozaposlen v kulturi.

Vpliv novega koronavirusa na slovensko kulturo in umetnost