"Tako pripomoremo k obnovi objektov ter delovnih mest vseh gledališč, glasbenih in plesnih prizorišč, muzejev, galerij ter tehnikov in ustvarjalcev, učiteljev in inštruktorjev," je prepričana leta 1937 rojena britanska igralka Vanessa Redgrave. "Vse moramo povrniti, kot je bilo, ampak boljše, kot je bilo prej," je še dodala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njenemu torkovemu pozivu so se pred Narodnim gledališčem v Londonu pridružili tudi komik Lenny Henry, igralka Maxine Peake in režiser Trevor Nunn, piše The Guardian. Umetnostni sektor je namreč ena izmed najbolj prizadetih področij zaradi pandemije, sindikati in politiki pa napovedujejo cunami izgub zaposlitev.

Sredstva ne gredo neposredno za varovanje delovnih mest
Julija je britanska vlada sicer naznanila skoraj 1,8 milijarde evrov vreden sveženj pomoči kulturi, ki vsebuje subvencije in posojila za preživetje prizadetih organizacij, a sredstva niso neposredno namenjena varovanju vseh delovnih mest. O porabi sredstev odloča Angleški umetnostni svet (Arts Council England), pri katerem so opozorili, da ne bodo mogli rešiti vsake organizacije.

Sorodna novica Britanci kulturi priskočili na pomoč z milijardo in pol funtov

"Ampak moramo rešiti vse, to je bistveno. Umetnost moramo rešiti za vse," je dejala Vanessa Redgrave, po njenih besedah pa to srečanje ni politično ali protest, temveč poziv za podporo ljudi, ki delujejo v umetnostnem sektorju.

Nekoč so pomagali izredno premožni aristokrati
Po besedah Lennyja Henryja je stiska samostojnih delavcev velika: "Vodje predstav, scenski oblikovalci, koreografi, režiserji, skladatelji, igralci, komiki, glasbeniki in drugi trumoma zapuščajo industrijo, ker si ne morejo privoščiti, da bi ostali. Poraja se skrb, da ob vrnitvi na delo samostojnih delavcev ne bo več."

Trevor Nunn je dodal, da so po kugi v 16. stoletju na pomoč večinoma priskočili izredno premožni aristokrati. "Danes obstaja enakovreden vir premoženja na svetu. Torej Amazon, Apple, Facebook, Google, milijarderske in multimilijarderske družbe – boste priskočile na pomoč? Boste rešile našo kulturo," je pozval Nunn.

Režiser Trevor Nunn. Foto: AP
Režiser Trevor Nunn. Foto: AP

Udeleženci poziva načrtujejo, da bi podobno srečanje pripravili vsakega prvega v mesecu pri kipu igralca Laurencea Olivierja, da poziv javno obnovijo. Po trenutnih podatkih je doslej zaradi pandemije delovna mesta samo v gledališču izgubilo 5000 ljudi. Konec tedna je potekal tudi protest, ker bodo v Narodnem gledališču, galeriji Tate in centru Southbank odpustili več kot tisoč ljudi.

Hudo ali zmerno tveganje plačilne nesposobnosti
Kot še navaja The Guardian, najnovejši britanski nacionalni statistični podatki kažejo, da so zabavne industrije zaradi covida-19 prizadete bolj kot druge gospodarske panoge. Skoraj četrtina ustanov v umetnostnem, zabavnem in rekreacijskem sektorju naj bi poročala o hudem ali zmernem tveganju plačilne nesposobnosti, v primerjavi s povprečno 11 odstotki v vseh preostalih industrijah.