Prazen London v času samoosamitve. Foto: Reuters
Prazen London v času samoosamitve. Foto: Reuters

Do sredstev sveta za umetnost bodo upravičeni gledališča, galerije, muzeji in umetniki, poroča britanski Guardian.

Gledališča in galerije so morali zapreti svoja vrata zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Veliko zaposlenih v umetnosti in kulturi v Veliki Britaniji prežemajo zmanjšani dohodki in negotova prihodnost, vlado pa so doletele kritike zaradi pomanjkanja podpore samozaposlenim.

Predsednik sveta Nicholas Serota je povedal: "Covid-19 vpliva po vsem svetu, daleč zunaj kulturnega sektorja – vendar je naša odgovornost, da svoj sektor kar najbolje vzdržujemo, da bodo umetniki in organizacije še naprej lahko negovali domišljijo o ljudeh po vsej državi, tako v času krize kot v obdobju okrevanja."

Nihče od nas ne more upati, da bo to nevihto prebrodil sam
"Nihče od nas ne more upati, da bo to nevihto prebrodil sam, toda s sodelovanjem v partnerstvu verjamem, da bomo lahko postali močnejši, z idejami, ki jih bomo delili, novimi načini dela in novimi odnosi, ki se bodo vzpostavili na lokalni, nacionalni in celo mednarodni ravni," je dodal.

Podpora umetniškega sveta vključuje 20 milijonov funtov za posameznike, kjer so predvidene dotacije do višine 2500 dolarjev, 90 milijonov funtov za nacionalne portfeljske organizacije – prizorišča in drugo, kar je upravičeno do letnega financiranja – in 50 milijonov funtov za organizacije zunaj te sheme.

Denar so našli s preusmeritvijo sredstev nacionalne loterije za donacije in razvojne sklade ter iz rezerv. Prva izplačila bodo izvedli predvidoma znotraj šestih tednov.

Gledališča in galerije so morali zapreti svoja vrata zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Foto: EPA
Gledališča in galerije so morali zapreti svoja vrata zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Foto: EPA

Tudi pri Netflixu so napovedali, da bodo podprli umetniško skupnost. Donirali bodo milijon funtov za film in televizijo, saj je tudi večina filmske in televizijske produkcije v zadnjih tednih obstala. Sredstva bodo podaril Britanskemu filmskemu inštitutu (BFI) in organizaciji Film and TV Charity, namenjena pa bodo delavcem, ki potrebujejo kratkotrajno pomoč.

Izvršni direktor organizacije Alex Pumfrey je povedal, da denar prihaja v času, ko se "filmska in televizijska industrija soočata z veliko grožnjo".

"Številni samozaposleni so doživeli, da jim je vir zaslužka čez noč izginil," je povedal in dodal: "Vstopamo v obdobje izolacije brez primere in skrbi za delovno silo, za katero iz naše raziskave vemo, da trpi za slabim duševnim zdravjem. Zato sem zelo vesel, da Netflix in BFI sodelujeta z nami, da bomo zagnali nov sklad za pomoč delavcem v britanski filmski in TV-industriji."

Kot je dodal izvršni direktor BFI-ja Ben Roberts, so samozaposleni "hrbtenica britanske filmske in televizijske industrije" in med tistimi, ki jih je kriza v tem času najbolj prizadela.