Od leta 1512 je bil Martin Luter kot doktor teologije profesor eksegeze v Wittenbergu, kjer je 31. oktobra 1517 objavil 95 tez s kritiko odpustkov in Katoliške cerkve ter s tem sprožil reformacijsko gibanje. Foto: EPA
Od leta 1512 je bil Martin Luter kot doktor teologije profesor eksegeze v Wittenbergu, kjer je 31. oktobra 1517 objavil 95 tez s kritiko odpustkov in Katoliške cerkve ter s tem sprožil reformacijsko gibanje. Foto: EPA
Krško
Koordinatorka projekta Polona Brenčič iz krške Valvasorjeve knjižnice je ob napovedi praznovanja omenjene obletnice povedala, da se bo do konca leta skupaj zvrstilo nekaj več kot 20 prireditev, s katerimi se skušajo dotakniti številnih vidikov slovenskega protestantizma. Foto: TIC Krško

V Krškem se danes začenja štiridnevni festival, povečen 500-letnici protestantizma; organizatorji, KUD Liber in Kulturni dom Krško, so ga slikovito naslovili Tudi mi bi goreli. Vodja festivala je Stanka Hrastelj.

V Mencingerjevi hiši v zgodovinskem krškem jedru bo serijo prireditev uvedlo predavanje Kako so uporabljali jezik v 16. stoletju in kako je nastala prva slovenska slovnica; predaval bo jezikoslovec in literarni zgodovinar Kozma Ahačič.

V krškem Vintage baru bodo nato v četrtek zvečer pripravili literarni večer članov kulturno umetniškega društva Liber - s Tamaro Vonta, Saro Vizler, Miroslavom Tičarjem, Ano Rostohar, Branko Pirc, Marijo Hrvatin in Stanko Hrastelj.

V petek v klubu Kulturnega doma Krško pripravljajo premiero kratkega filma Tvoj prijatelj, Strah Mateje Gačnik in pogovor z ustvarjalci, v soboto pa bodo festival v atriju Mencingerjeve hiše končali z odprtjem državne tematske razstave keramike.

"Če bi kdo od nas nemara pred stoletji gorel na grmadi, je danes drugače, danes gori naša strast. Pridite se pogret!" so še sporočili prireditelji.

V Krškem, ki je med drugim znano po dveh vidnejših osebnostih iz obdobja protestantizma, po prevajalcu Biblije Juriju Dalmatinu (1547—1589) in piscu prve slovenske slovnice Adamu Bohoriču (1520—1598), so v okviru letošnjega zaznamovanja reformacijskega gibanja pripravili niz prireditev. Na pobudo občine so se pri njih združili številne tamkajšnje kulturne ustanove in društva.

Do konca leta več kot 20 prireditev
Koordinatorka projekta celoletnega praznovanja 500. obletnice protestantizma Polona Brenčič iz krške Valvasorjeve knjižnice je ob napovedi praznovanja omenjene obletnice napovedala, da se bo do konca leta skupaj zvrstilo nekaj več kot 20 prireditev, s katerimi se skušajo dotakniti številnih vidikov slovenskega protestantizma, hkrati pa osvetliti dogajanje pred pol stoletja in pomen tega gibanja.

S praznovanjem omenjene obletnice želijo tudi ob ohranjanju kulturne dediščine in krajevni promociji predvsem krepiti zavest različnih generacij o tem pomembnem reformacijskem gibanju, je še povedala Polona Brenčič.