Komisija za vračanje zaplenjenih umetnin judom je presodila, da nekatere stvari vseeno sodijo v muzej. Foto:
Komisija za vračanje zaplenjenih umetnin judom je presodila, da nekatere stvari vseeno sodijo v muzej. Foto:
Zbirka plakatov, ki je vredna okrog 50 milijonov evrov, je za zdaj v skladišču muzeja, kjer ji družbo delata (tudi) Stalin in Hitler.

Komisija, ki je zadolžena za vračanje umetnin, ki so bile zaplenjene pod nacistično oblastjo, prvotnim lastnikom, je presodila, da Hans Sachs do svoje lastnine nima več pravice. Njegova družina je namreč že leta 1961 dobila zajeten kupček denarja (112 tisoč evrov), ki naj bi bil odškodnina za arhiv 12 tisoč plakatov in risb, za katerega je takrat veljalo, da je bil izgubljen v vojni. A le pet let pozneje je Sach izvedel, da se je del njegove zbirke pojavil v nekem muzeju v Vzhodni Nemčiji. Poskušal je dobiti dovoljenje, da bi si muzej ogledal, a mu vzhodnonemške oblesti vse do smrti leta 1974 niso ugodile.

112 tisoč evrov je bila bolj piškava odškodnina
Zdaj pokojnikov boj nadaljuje njegov sin. Zbirka reklamnih posterjev za razne izdelke, napovedi koncertov in razstav ter primerki čiste politične propagande so po nekaterih ocenah vredni do 50 milijonov evrov. Odločitev komisije je označil za "moralno nesprejemljivo", razmišlja pa tudi o tožbi.

Plakati so zdaj na varnem
Člani komisije pa so medtem pozvali nemški zgodovinski muzej, kjer so plakati zdaj shranjeni, naj "ne delajo krivice" Sachsovi zapuščini in naj lepo skrbijo za zbirko, ki bi jo morali tudi poimenovati po njem.