Dokument z dražbe, na kateri naj bi Gurlittov oče prišel do nepremičnin. Foto: EPA
Dokument z dražbe, na kateri naj bi Gurlittov oče prišel do nepremičnin. Foto: EPA
Gurlitt medtem mirno živi dalje, saj se postopek še ni začel. Foto: EPA

Kot je znano, je Gurlitt sin nemškega preprodajalca umetnin iz časa druge svetovne vojne, ki si je nagrabil kar okoli 1.500 umetniških slik - te je za drobiž dobil od bežečih Judov, nekatere so bile verjetno tudi zaplenjene. Sam jih je občasno prodajal in tako prišel do precejšnjega zaslužka. Tožilstvo je proti njemu uvedlo postopek zaradi davčne utaje in odtujitve lastnine, a seznama del za zdaj še ne želi objaviti; kot pravijo, potrebujejo še nekaj časa, da bi jih katalogizirali. Vedno več ljudi sicer poziva k objavi na spletu.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Stefan Seibert je medtem dejal, da so se bavarske in nemške zvezne oblasti dogovorile, da "želijo seznam del z nejasno zgodovino čim prej objaviti", o samem procesu pa bodo več povedali v prihodnjih dneh.

Judovski kongres bo stopnjeval pritisk
Vodja Svetovnega judovskega kongresa Ronald S. Lauder je ob tem poudaril, da so izgubili precej dragocenega časa, saj so morebitni lastniki oziroma morebitne priče vsak dan starejše. "Krivica ne bo popravljena, vse dokler ne bo o lastnikih del vse jasno," je dodal in posvaril, da bodo, če se ne bo nič zgodilo, stopnjevali pritisk.

V soboto je policija našla in zaplenila še 22 umetniških del v stanovanju v bližini Stuttgarta, katerega lastnik je Nikolaus Frässle, Gurlittov svak.

Gurlitta videli v trgovini, a je odklonil intervju
In kje se medtem skriva Gurlitt? V uredništvu revije Der Spiegel so pred kratkim prejeli njegovo pismo, v katerem uredništvo prosi, naj v prihodnje ne omenja več njegovega imena; očitno je 80-letnik pomešal Der Spiegel in Focus, revijo, ki je v resnici objavila zgodbo o njem.

Še pred kratkim so bavarske carinske oblasti sicer sporočile, da Gurlitta ne najdejo in da sumijo, da je mrtev, a kot kaže, ni tako. Novinarji francoske revije Paris Match medtem trdijo, da so ga videli v lokalnem nakupovalnem središču v Münchnu, kjer so ga prosili za intervju, a naj bi enigmatično odgovoril: "Privolitev, ki pride z napačne strani, je najslabše, kar se lahko zgodi." V trgovino naj bi sicer prišel iz svojega stanovanja v četrti Schwabing, kjer očitno še zmeraj živi.