Foto:
Foto:
Jan je upravni odbor vodil od lanskega julija.

Nezaupnico naj bi Janu, ki naj bi bil kmalu tudi razrešen, izglasovali zaradi domnevnega posega v govor letošnje Prešernove nagrajenke Irene Grafenauer. Aleš Jan to zanika in trdi, da je v almanahu Prešernovih nagrajencev objavljen natanko tak govor, kot ga je Grafenauerjeva napisala: "Njen govor, tisti, ki ga je poslala, je z vsemi vejicami in pikami integralno objavljen v almanahu Prešernovih nagrajencev in na spletni strani ministrstva. Grafenauerjeva je na podelitev prinesla nov govor, ki ga prej ni nihče videl, ker je imela vso pravico povedati, kar je želela."

V nekaterih medijih se je pojavil tudi podatek, da naj bi upavni odbor Jana kmalu razrešil članstva, kar ta prav tako zanika, saj odbor o tem sploh ne more odločati.

Jana so izglasovali člani sami
Upravni odbor Prešernovega sklada predlaga vlada. Potrdi ga državni zbor, člani pa nato sami izvolijo predsednika. Zdajšnja sestava deluje od lanskega julija, mandat pa traja štiri leta. Upravni odbor Prešernovega sklada od lanskega julija sestavljajo Matjaž Barbo, Matej Bogataj, Boris Cavazza, Matjaž Farič, Marina Gržinič Mauhler, Maja Haderlap, Aleš Jan, Dušan Jovanovič, Matjaž Klopčič, Tomaž Lorenz, Ranko Novak, Andrej Smrekar, Petra Vidali, Vojko Vidmar in Aleš Vodopivec. 15 članov zastopa vsak svoje podorčje umetnosti, državni zbor pa jih je imenoval iz vrst umetniških, kulturnih in znanstvenih ustvarjalcev.