O Cankarjevem dunajskem obdobju lahko v Slovenskem biografskem leksikonu preberemo:
O Cankarjevem dunajskem obdobju lahko v Slovenskem biografskem leksikonu preberemo: "Nastanil se je (1899) v Ottakringu, živeč sredi med delavsko bedo življenje literata-bohèma z neredno dohajajočimi pičlimi honorarji in z lahkimi in težkimi dolgovi. (...) Nameraval se je tudi oženiti s preprosto Dunajčanko, a tudi tega ni storil." Foto: dLib
Cankar
Naslovno vlogo filma Cankar so zaupali dramskemu igralcu Roku Viharju, ob njem pa igrajo še Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina in Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Luka Cimprič, Robert Prebil, Uroš Kaurin, Nina Rakovec, Matej Recer, Mitja Manček, Sara Dirnbek in Patrizia Jurinčič. Foto: Cebram

V Teden slovenske književnosti na Dunaju je v ponedeljek uvedel pogovor s slovenskima manjšinskima avtorjema Markom Kravosom in Janijem Oswaldom. Drevi pa tamkajšnje slovensko veleposlaništvo organizira večer, posvečen 100. obletnici smrti pisatelja Ivana Cankarja.

Soočenje tudi z mitom o Cankarju
Na drevišnji prireditvi bodo predvajali dokumentarno-igrani film Cankar, ki ga podpisuje Amir Muratović. Film osvetljuje življenje in delo velikega književnika, gledalcu pa osvetli tudi mit o njem.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici Cankarjeve smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti.

Igrani in animirani prizori odkrivajo pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del. Ta razkrivajo številne podrobnosti iz njegovega življenja. Med drugim je prestavljeno nenavadno razmerje z gospodinjo in nato hčerjo Steffi pri družini Löffler na Dunaju.

Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem filma in s prevajalcem Erwinom Köstlerjem, so še sporočili z veleposlaništva.

13 dogodkov v mestu in na sejmu
Večer bo potekal v okviru Tedna slovenske književnosti na Buch Wien 2018 in v mestu, ki med 5. in 11. novembrom poteka v organizaciji Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega kulturno-informacijskega centra Skica. V projekt je vključenih 13 dogodkov, od tega osem na sejmu in pet v mestu, piše na spletni strani Skice.

Teden slovenske književnosti se bo sklenil v nedeljo z branjem s Florjanom Lipušem, letošnjim dobitnikom velike avstrijske državne nagrade. Med gosti bodo med drugim Goran Vojnović, Brane Mozetič in Meta Osredkar, beseda pa bo med drugim tekla tudi o Almi Karlin.

Dunajski poklon Ivanu Cankarju
Dunajski poklon Ivanu Cankarju