Festival dokumentarne fotografije Fotopub poskrbi za pester fotografski program v Novem Mestu. Foto: Borut Peterlin
Festival dokumentarne fotografije Fotopub poskrbi za pester fotografski program v Novem Mestu. Foto: Borut Peterlin
Na festivalu se bodo fotografi spraševali o odnosu med staro in novo šolo. Foto: Borut Peterlin

Pestra ponudba Festivala dokumentarne fotografije Fotopub že peto leto v Novo mesto privablja ljubitelje fotografije.
Za začetek festivala so poskrbeli fotografi, med katerimi so tudi Borut Peterlin, Meta Krese in Jože Suhadolnik, ki so se predstavili na predavanju Fotograf in fotografija, nato pa so v Narodnem domu odprli fotografsko razstavo Mance Juvan (Skrite vojne rane), Balazsa Gardija (Afganistan - Med vojno in mirom) in Georgeja Georgiouja (Med mejami).

Na festivalu, ki bo trajal do 6. avgusta, sodelujejo tudi Paul Lowe, Vanessa Winship, Zijah Gafić, Stojan Pelko, Iztok Hotko, Bojan Brecelj, Michael Regnier, Boštjan Pucelj, Lev Kreft, Uroš Zagožen, Manca Juvan, Dejan Habicht, Stojan Kerbler, Bojan Radovič, Branko Čeak in Primož Lampič.

Od starega k novemu
Pod sloganom Stara šola - nova šola skušajo organizatorji predstaviti tako slovenske stare mojstre fotografije, kot je Stojan Kerbler, kot tudi sodobne fotografe, med katerimi velja omeniti letošnjega dobitnika nagrade World Press Photo Georgea Georgiouja. Vsak večer bo tako mogoče prisluhniti mislim vrhunskih fotografov in poznavalcev te umetnosti, si ogledati odprtje razstave, najbolj zagreti pa lahko sodelujejo tudi na delavnicah v obliki terenskega dela s priznanimi mentorji.

"V času digitalne fotografije, ko je verjeti, da je črno-bela analogna fotografija odrinjena na stranski tir, vsi tuji mentorji ustvarjajo v tej tehniki in Festival Fotopub pod vprašaj postavlja kaj je stara in kaj nova šola", je zapisal programskei vodja festivala Borut Peterlin.

Vabimo vas, da si preberete dnevnik programskega vodja festivala Boruta Peterlina.
Ostale razstave in letošnja Tribuna
Na razstavah se bodo na različnih prizoriščih predstavili še Vanessa Winship (Presek kronike in fikcije - Predstave držav in želja, 2. 8.), Paul Lowe (Brazgotine in Zijah Gafić: Zgodbe iz temne doline, 3. 8.), Stojan Kerbler (Haložani, 5. 8.), zadnji dan pa bodo poskrbeli še za končno razstavo udeležencev Delavnice Fotopub.

V program je tudi letos vključena projekcija dokumentarnih zgodb, podelitev četrtkove nagrade. Letošnja Tribuna pa bo ponujala sprehod med estetiko in etiko.