Dario Fo je verjetno prvi Nobelov nagrajenec za literaturo, ki se bo povzpel na modno pisto. Foto: EPA
Dario Fo je verjetno prvi Nobelov nagrajenec za literaturo, ki se bo povzpel na modno pisto. Foto: EPA
Dario Fo
Fo svojih političnih prepričanj ne skriva. Njegova žena je senatorka, sam pa je poskušal na volitvah za milanskega župana. Foto: Reuters

A ne kot maneken - vsestranski Fo, ki je najbolj znan kot pisec satiričnih dramskih besedil, maja 2006 pa je neuspešno kandidiral za župana Milana, bo namreč na milanskem tednu moške mode skušal zbližati modo in umetnost.

Spregovoril bo na modni reviji italijanske modne hiše Romeo Gigli, pripravlja pa kar krajšo gledališko predstavo. Po modni stezi se bo sprehodil med reprodukcijami izbranih del italijanskega renesančnega slikarja Andree Mantegna in spregovoril o družbeni vlogi, ki jo ima moda. "Moda je ena izmed umetnosti in Fojeva predstava bo le nov način predstavljanja mode," je povedala Gentucca Bini, nova kreativna direktorica hiše Romeo Gigli, ki je družinska prijateljica Daria Foja.

Bo Fo znanilec sprememb?
Književnik pa je za italijanski dnevnik La Repubblica pojasnil, da želi na milanski modni teden vnesti nekaj novega.
Prepričan je, da so modne revije postale "strogo vodene predstave, odprte le za izbrance". "Vse, kar je staro in konformistično, je dolgočasno. Bolje je, da si izmislimo nekaj novega," pravi Fo. Na "literani modni reviji" bodo obiskovalce posedli kot v gledališču, Fojev "izlet" na modno stezo pa bodo prenašali tudi na velikih zaslonih pred prizoriščem.

Brez dlake na jeziku
Satirik, dramatik, gledališki režiser, igralec in celo skladatelj Dario Fo še vedno skupaj z ženo v Milanu vodi svoje gledališče. V svojih dramskih delih, v katera Fo pogosto vključuje prvine italijanske commedie dell'arte, je Italijan brez dlake na jeziku - med drugim je odkrito kritiziral politiko Katoliške cerkve do splava, organizirani kriminal, korupcijo med italijanskimi politiki in bližnjevzhodno krizo.