Prvi večer se bo odvil v znamenju argentinskega Orkestra tradicijskih glasbil in novih tehnologij. Foto: Juan Pablo
Prvi večer se bo odvil v znamenju argentinskega Orkestra tradicijskih glasbil in novih tehnologij. Foto: Juan Pablo
Noči v Stari Ljubljani
Simfonični orkester RTV Slovenija bo prvi, ki bo spremljal argentinski Orkester tradicijskih instrumentov in novih tehnologij zunaj meja Južne Amerike. Foto: Matej Kolaković
Noči v Stari Ljubljani
Boštjan Gombač bo z Big Bandom RTV Slovenija predstavil projekt IUCUNDUS. Foto: Marko Alpner

V letu, ko festival praznuje 30 let, so organizatorji program posvetili glasbi etničnih manjšin v nacionalnih kontekstih. V treh dneh se bo v starem mestnem jedru zvrstilo 30 koncertov.

Argentinskemu Orkestru tradicijskih glasbil in novih tehnologij, ki odkriva in oživlja pozabljeno kulturno dediščino staroselskih ljudstev Južne in Srednje Amerike, se bo na odru pridružil Simfonični orkester RTV Slovenija. Koncert, ki se bo začel ob 20.15, bo v živo prenašal 3. program Radia Slovenija, Ars.

Na Nočeh v stari Ljubljani je bogat program pripravil tudi Radio Slovenija. Radijci vabijo na mestno promenado Novega trga in v Mestnem muzeju, kjer pripravljajo pravljico, najboljšo kratko zgodbo, koncerte in poglobljene pogovore s kulturniki in umetniki. Ves program bo potekal živo, neposredno tudi v radijskem etru in na Facebookovih straneh obeh programov. Kaj vse so pripravili, preberite tukaj.

V primeru dežja nocojnši koncerta Big Banda RTV Slovenija z Bošjanom Gombačem odpade. Podelitev nagrad za najboljšo kratko zgodbo pa bodo v tem primeru razglasili v Mestnem muzeju Ljubljana.

Koncertni večeri bodo povezali več kot 200 umetnikov iz 16 držav. Nastopi bodo potekali na odprtem, na odrih na Novem, Dvornem in Starem trgu ter na Mestnem trgu pred lokalom Pritličje, kjer bo DJ-program. Na Petkovškovem nabrežju bo postavljen džezovski oder, pod Plečnikovimi arkadami se bo plesalo, dogajanje pa bo tudi v Mestnem muzeju Ljubljana.

Med drugim bo mogoče prisluhniti triu Ezza, ki so ga ustanovili v Franciji živeči taureški glasbeniki iz Nigra, kurdski pevki Sakini Teyna s prijatelji iz Turčije in Irana ter zasedbi Malamor, katere ustanoviteljica Sanaa Taha ima palestinsko-tržaško-slovenske korenine.

V sklopu festivala, ki ga organizira nevladna Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, bo potekal tudi mednarodni večdisciplinarni etnomuzikološki simpozij Zvoki manjšin v nacionalnih okoljih. Ponudil bo predavanja, razprave, panele in okroglo mizo. Simpozijsko dogajanje bosta bogatili tematski razstavi.