Prinčičeva je navdih za lestenec črpala iz ideje, da svetilo, ki ga uporabljamo v zasebnem prostoru, lahko služi kot del osvetljevalnega sistema v javnem prostoru. Foto: adesignaward.com
Prinčičeva je navdih za lestenec črpala iz ideje, da svetilo, ki ga uporabljamo v zasebnem prostoru, lahko služi kot del osvetljevalnega sistema v javnem prostoru. Foto: adesignaward.com
Lestenec je eksperimentalno delo z LED-diodami, ki so bile lepljene na tanko, lasersko rezano in ukrivljeno pločevino. Foto: Oddelek za odnose z javnostmi ALUO

tekmovanja A'Design Award and Competition.

Za LED-lestenec 5 x 5 je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov. Lani je na tem največjem oblikovalskem tekmovanju na svetu prejela srebrno nagrado za Stol 5 x 5.

Prinčičeva, predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL ALUO, je navdih za lestenec črpala iz ideje, da svetilo, ki ga uporabljamo v zasebnem prostoru, lahko služi kot del osvetljevalnega sistema v javnem prostoru.

Lestenec je eksperimentalno delo z LED-diodami. Te so običajno položene na ravne površine, pri tem izdelku pa so bile lepljene na tanko, lasersko rezano in ukrivljeno pločevino, kar predstavlja tehnološki izziv in s tem inovacijo. Čeznje je dana še prevleka iz belega akrila, oblikovanega z vakuumsko tehnologijo. Ukrivljanje LED-diod skupaj s kovinsko formo predstavlja tehnično inovacijo, žirijo pa je prepričala tudi elegantnost oblike lestenca in nežnost svetlobe, ki jo omogoča akril, so sporočili z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Lestenec 5 x 5 se konceptualno povezuje z lani nagrajenim stolom 5 x 5. Osnovni strukturni del stola so bili kvadrati, veliki 5 x 5 centimetrov, pri lestencu pa je Prinčičeva namesto teh uporabila rombe velikosti 5 x 5 centimetrov.

Letos so na tekmovanju nagradili 836 posameznikov iz 83 držav v 89 različnih oblikovalskih disciplinah. O prejemnikih nagrad odloča 70-članska mednarodna žirija. Podelitev nagrad je bila ob jezeru Como v severni Italiji.