Zgodovinarji verjamejo, da je imela Nike desno roko (nobene izmed njiju nikoli niso našli) dvignjeno k ustom v zmagovitem kriku. Kip v ohranjeni obliki v višino meri dva metra in pol. Foto:
Zgodovinarji verjamejo, da je imela Nike desno roko (nobene izmed njiju nikoli niso našli) dvignjeno k ustom v zmagovitem kriku. Kip v ohranjeni obliki v višino meri dva metra in pol. Foto:
Takole so Nike leta 1939 iz Louvra umaknili v strahu pred izbruhom 2. svetovne vojne.
Številni obiskovalci otoka Samotrake so že izrazili željo, da bi se kip vrnil v domovino, a Grčija uradnega zahtevka take narave Franciji ni nikoli predložila.

Začetek restavriranja je napovedan za 3. september, ob tem pa bodo v muzeju obnovili tudi stopnišče, na katerem kip stoji. Očem javnosti bo Nike Samotraška predvidoma skrita do poletja 2014; v času, ko je ne boste mogli videti "v živo", boste lahko napredek obnovitvenih del spremljali tukaj.

Nike potrebuje pomoč
Ob začetku restavratorskih del nameravajo v muzeju na javnost nasloviti tudi prošnjo za donacije. Restavriranje Nike Samotraške in prenova stopnišča naj bi sicer stala štiri milijone evrov, kar milijon več, kot je bilo sprva načrtovano. Tri milijone evrov so - s pomočjo zasebnih donatorjev - v muzeju že zbrali, za preostanek denarja pa se na nas obračajo s sloganom "Tous mecenes!" (Vsi (smo) meceni!).

Krilati kip, ki so ga v 19. stoletju našli na otoku Samotrake; nanjo je na eni izmed svojih poti naletel francoski diplomat in amaterski arheolog Charles Champoiseau. Kip predstavlja boginjo zmage in velja za mojstrovino helenističnega kiparstva. Nike so si Grki radi pritrjevali na kljun ladje in (si) tako napovedovali zmago, dotični primerek pa datira v 2. stol. p. n. št. Stal naj bi na pečini nad svetiščem, od kod je več stoletij pozneje med potresom treščil na tla in se polomil na več kosov. (Grki so pozneje v okolici našli še več koščkov kipa, na primer del roke, in jih prav tako poslali v Francijo, kjer so razstavljeni v vitrini ob torzu.)

Brez skrbi, ne bodo ji dodajali glave
Nazadnje so ga prenavljali med letoma 1880 in 1884, ko so ji iz mavca naredili izgubljeno desno stran oprsja in desno krilo, koščke levega krila pa so skupaj povezali z žico. Pri tokratni obnovi kipu ne bodo ničesar dodajali - ne bodo mu pa tudi ničesar odvzeli, saj je po mnenju strokovnjakov kip v kolektivni zavesti pač že vpisan v obliki, ki jo vidite na gornji sliki. "Nike Samotraška ni le helenistična mojstrovina, ampak tudi zgodovinski primerek umetnosti 19. stoletja," trdi vodja restavracije Ludovic Laugier, ki sicer priznava, da kipu, če bi ga našli danes, nikoli ne bi dodajali manjkajočega krila (restavratorji 19. stoletja so naredili enakega ohranjenemu, zgodovina pa daje slutiti, da sta bili krili med seboj povsem različni, tako da sta bili videti, kot da lovita veter z Egejskega morja.

Restavratorji bodo kip, ki je narejen iz različnih vrst marmorja, razstavili in porumeneli kamen očistili.

Poleg tega nameravajo opraviti vrsto analiz. Nekdanji sijaj bodo poleg stopnišča povrnili tudi tlom in stenam ter obokanemu stropu, odstranili pa bodo podstavek iz cementa, ki so ga kipu dodali leta 1934, da bi bolj prišel do izraza. Konec prenove stopnišča je predviden za pomlad 2015.