Znano je že, da bo za EPK 2025 kandidirala Lendava - zdaj pa se zdi, da se bo v
Znano je že, da bo za EPK 2025 kandidirala Lendava - zdaj pa se zdi, da se bo v "boj" podala še Nova Gorica. Foto: BoBo
Tone Peršak
Peršak je spomnil, da ideja, da bi si dve mesti delili naziv evropske prestolnice kulture, ni nova. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

"Mislim, da je ideja dobra," je dejal po sestanku s predstavniki občine in pobudniki ideje. Zdi se mu tudi zanimiva, saj je možno, da bi si naziv delili še z enim mestom.

Čezmejna naveza Nova Gorica-Görlitz?
Vodja delovne skupine in pobudnica ideje Neda Rusjan Bric je pojasnila, da koncept, ki je "za zdaj zelo osnoven", predvideva možnost sodelovanja Nove Gorice z mestom na nemško-poljski meji Görlitz oz. Zgorezelec. Po trditvah Rusjan Bričeve pa bi se Novi Gorici z velikim veseljem pridružila tudi Gorica.

Peršak je spomnil, da ideja, da bi si dve mesti delili naziv evropske prestolnice kulture, ni nova. Obe mesti sta po njegovem mnenju, ker mejita na sosednji državi, na neki način "razdeljeni na dvoje". "Očitno je, da evropska ideja o brisanju meja počasi na področju kulture postaja realnost," je še ocenil.

Do konca leta zbirajo ideje
Ker so v ideji prepoznali interes, se je po navedbah Rusjan Bričeve kmalu oblikovala majhna skupina ljudi iz lokalnega okolja in začela pripravljati koncept. Vse izbrane ideje bodo do konca leta nesli na občino in celoten koncept šele nato poslali Evropski komisiji, je napovedala. Ali bodo na izboru uspešni, še lep čas ne bo znano. Vsekakor pa bo izbrano eno slovensko in eno nemško mesto.

Rusjan Bričeva vidi velik pomen kandidature za Novo Gorico. V enem letu bodo tako po njenem prepričanju naredili "res dober nabor idej", ki jih bo občina lahko uresničila ne glede na rezultate izbora.