Bila je tudi avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture.

Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu je diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja. Foto: Televizija Slovenija
Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu je diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja. Foto: Televizija Slovenija

Novoimenovana kulturna atašejka je, kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, "izjemna poznavalka slovenske in nemške sodobne umetniške produkcije s širokim kulturnozgodovinskim razgledom". Nasledila je Gregorja Jagodiča, ki je center vodil do konca maja 2020.

Saša Šavel Burkart je bila med letoma 2011 in 2019 urednica uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija. Je prejemnica treh štipendij za bivanje v različnih nemških mestih, med drugim je bila med letoma 2008 in 2009 deset mesecev štipendistka prestižne mednarodne štipendije EJF za novinarje na Freie Universität Berlin, v okviru katere je pripravila obsežno študijo o turško-nemški kinematografiji, kot štipendistka ljubljanskega Goethe Instituta se je leta 2008 v Bonnu izpopolnjevala v znanju nemščine na visoki stopnji.

Z nemško govorečim prostorom je močno povezana tudi kot novinarka, vrsto let je med drugim spremljala in poročala z linškega festivala za tehnologijo, družbo in umetnost Ars Electronica, baselskega sejma umetnosti Art Basel, z Documente v Kasslu in Berlinala. Med drugim je avtorica dokumentarne oddaje o Fundaciji Helmuta Newtona, ob berlinskem bienalu o Berlinu kot novi svetovni prestolnici kulture in umetnost ter dokumentarne oddaje o medijski arheologiji, ki je nastala prav tako v Berlinu.

Povezava slovenskega in nemškega kulturnega prostora
SKC v Berlinu je ministrstvo za kulturo ustanovilo skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve, da bi povezal slovenski in nemški kulturni prostor. V središču njegovega delovanja so kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje o sodobnih smernicah s področja kulture in umetnosti ter o slovenski kulturni dediščini v Nemčiji kot tudi sodelovanje slovenskih in nemških ustvarjalk in ustvarjalcev.

Deluje v okviru slovenskega veleposlaništva v Berlinu in je druga kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini. Prva je bila Skica oziroma Slovenski kulturnoinformacijski center v Avstriji, ustanovljen leta 2011 na Dunaju, so sporočili s kulturnega ministrstva.