Utrinek iz radijskega studia. Foto: Radio Slovenija/Amir Muratović
Utrinek iz radijskega studia. Foto: Radio Slovenija/Amir Muratović

Tega zapostavljenega dela živalskega sveta se je domislil češki avtor lutkovnih igric Vít Peřina. Napisal je že več kot 20 lutkovnih iger. Po izobrazbi je umetnostni zgodovinar in bohemist.

Avtor besedila radijske igre Vít Peřina. Foto: Radio Slovenija
Avtor besedila radijske igre Vít Peřina. Foto: Radio Slovenija

O besedilu radijske igre z naslovom Komarji svatbo so imeli je zapisal: "Prvotno je bilo napisano kot predstava za lutkovno gledališče, v katerem delam. Z režiserjem sva iskala temo, like in okolje, s katerimi nisva imela predhodnih ustvarjalnih izkušenj. Lutkovno gledališče za otroke in mlade mrgoli od najrazličnejših živalskih likov … Po vseh tistih lisicah, medvedih, jelenih, psih in mačkah, miših, papigah, zlatih ribicah, hroščkih, metuljih in mravljah je bilo treba dati priložnost še doslej zapostavljenemu delu živalskega sveta. Tudi oni imajo pravico do zgodbe, polne ljubezni in dogodivščin. Verjamem, da bodo, čeprav so njihova življenja precej krajša kot pri drugih omenjenih živalih, zagotovo lahko doživeli marsikaj zanimivega."

Besedilo je dinamično, vendar tudi čustveno obarvano. Osrednji lik je pogumni in živahni Komarinček, ki se znajde v utrjeni tradiciji pravil: Najprej si mora izbrati nevesto, nato se mora izkazati v boju, potem pa se lahko poroči s svojo izbranko. A Komarinček ni navaden komar; piše poezijo, zagleda se v kresničko, in ne v komarčico. Bori se za svojo ljubezen, ki jo ugrabi hudobni in požrešni pajek, v pomoč sta mu pa še nova prijatelja, tudi krvosesa, obad in klop. Za človeka nadležne živali pa imajo, tako kot o njih spregovori avtor, tudi svoja dragocena življenja. Prvič, so zelo kratka, drugič, rodi se jih velikansko število, tretjič, nevarnost in smrt jih spremljata na vsakem koraku, četrtič, je njihova hrana življenjska tekočina toplokrvnih živali, torej tudi nas, ljudi. Tako avtor obrne optiko, njihovim kratkim življenjskim krogom pa vdahne še ljubezen, strah, srečevanje s smrtjo, moč prijateljstva in sodelovanja in predvsem sprejemanje drugačnosti. Zato si po njegovem mnenju tudi zaslužijo gledališko, lutkovno uprizoritev ali zvočno upodobitev v radijski igri.

Igra je bila najprej posneta na Češkem radiu, leta 2020 pa je prejela nagrado na mednarodnem festivalu Prix Ex Aequo 2020 v Bratislavi kot najboljša radijska igra za otroke.

Tonski mojster Matjaž Miklič in režiserka Špela Kravogel. Foto: Radio Slovenija/Amir Muratović
Tonski mojster Matjaž Miklič in režiserka Špela Kravogel. Foto: Radio Slovenija/Amir Muratović

Tako je menila tudi radijska ekipa Uredništva igranega programa. Besedilo je najprej iz češčine prevedel nekdanji televizijec Peter Kuhar in se naslonil na slovensko ljudsko pesem Žabe svatbo so imele, dramaturginja Vilma Štritof in režiserka Špela Kravogel sta se odločili za delno dramaturško priredbo besedila, za Špelo Kravogel pa je to prva režija radijske igre za otroke, a je zrežirala že kar lepo število radijskih iger za odrasle in sinhronizacijo številnih risank na Televiziji Slovenija, kar ji je bilo gotovo v veliko pomoč. Igro sta v studiu soustvarila še tonski mojster Matjaž Miklič in glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina.

V glavni vlogi iskrivega in pogumnega Komarinčka je nastopil Blaž Šef, njegovo izbranko Kresničko je interpretirala Saša Mihelčič, druge vloge pa so odigrali: Uroš Smolej, Branko Jordan, Gašper Jarni, Nataša Tič Ralijan, Gregor Čušin, Boris Ostan, Primož Pirnat, Gregor Gruden, Gaber K. Trseglav, Uroš Potočnik in Jernej Gašperin.

Zabavni in duhoviti igrici, polni dogodivščin, bodo z veseljem prisluhnili otroci in odrasli ob premiernem predvajanju v nedeljo, 18. februarja, ob 8.05 na Prvem programu, potem pa bo na voljo za poslušanje v spletnem arhivu Prvega programa Radia Slovenija in v aplikaciji RTV 365.