Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, je leta 2012
Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, je leta 2012 "sunek vetra več ton strešne kritne ob 11. uri dopoldne odnesel s strehe na Erjavčevo ulico. Podobno je v decembru 2017 neurje, ki je divjalo po vsej Sloveniji, odtrgalo 200-kilogramski del strehe Cankarjevega doma, ki pa je k sreči pristal na eni od nižje ležečih teras." Foto: RTV Slovenija/Ergyn Zjeci
Ministrstvo za kulturo
Na nedavni seji je ministrstvu za kulturo vlada razporedila dodatna sredstva 1,9 milijona evrov za obnovo strehe Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Podobno je lansko decembrsko neurje odtrgalo 200-kilogramski del strehe, posledica katerega je bilo zamakanje v Gallusovo dvorano.

Začetek obnove poleti ali zgodaj jeseni
Na nedavni seji je ministrstvu za kulturo vlada zato razporedila dodatna sredstva 1,9 milijona evrov za obnovo strehe Cankarjevega doma (CD). Prenovo tako načrtujejo že poleti oziroma zgodaj jeseni, so pojasnili v Cankarjevem domu.

Ob tem so opozorili, da bi oba dogodka lahko imela še hujše posledice, "če bi pod objektom v trenutku, ko je odpadel del strehe, stali ljudje in če bi voda prišla v stik z električnimi inštalacijami".

Štiri desetletja stara streha
"Več strokovnjakov, ki so sodelovali pri tedanji začasni sanaciji strehe, je tako ocenilo, da 40 let stara streha podobnih neugodnih vremenskih razmer ne bo več zdržala, saj je popolnoma dotrajana in ogroža življenja," je še dodalo vodstvo te kulturne ustanove.

Pod spomeniško zaščito
Ob tem so še opozorili, da je streha, tako kot stavba, spomeniško zaščitena in da mora biti zato obnovljena v skladu s pravili spomeniškega varstva.

V izdelavi je že strokovna ekspertiza strehe, na podlagi katere bodo narejeni natančni popisi del, šele tedaj bo znana tudi realna ocena stroškov. Na podlagi vseh teh analiz bo objavljen razpis za izvedbo del.