Rimski kovanec. Foto: EPA
Rimski kovanec. Foto: EPA

Novela se sicer omejuje na na nujne spremembe. Med drugim uveljavlja institut nagrade naključnim najditeljem dediščine arheoloških ostalin, kar naj bi dvignilo zavest o pomenu dediščine tudi med zasebniki in v širši javnosti.

S prenosom težišča financiranja predhodnih arheoloških raziskav, ki jih krije državni proračun, so omogočene naložbe znotraj mestnih, trških in vaških jeder za zasebnike, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in so s tem razbremenjeni dela stroškov. Obenem bo del razpoložljivih državnih sredstev namenjen predhodnim arheološkim raziskavam, kadar so te potrebne za ureditev ali obnovo javnih površin na območju naselbinske ali vrtnoarhitekturne dediščine, s čimer bodo delno razbremenjene občinske naložbe v urbano okolje.

Predlog sprememb zakona nedvoumno ureja inšpekcijske postopke, na področju izdajanja kulturnovarstvenih soglasij pa spremembe zakona sledijo spremembam drugih zakonov te vrste. Ob tem so tudi delno olajšali postopke pridobivanja kulturnovarstvenih soglasij v primerih, ko se ob vlogi ob izdaji kulturnovarstvenih pogojev presodi, da je načrtovani poseg sprejemljiv.