Novomeški praznični teden pa bodo na tamkajšnjem Glavnem trgu v nedeljo končali s tradicionalnim, 16. novomeškim tekom po mestnih ulicah. Foto: BoBo
Novomeški praznični teden pa bodo na tamkajšnjem Glavnem trgu v nedeljo končali s tradicionalnim, 16. novomeškim tekom po mestnih ulicah. Foto: BoBo
Novo mesto
V Novo mesto v teh dneh vabi tudi razstava Tisočletja na okljuku Krke, ki ne predstavlja le zadnjih 650 let zgodovine Novega mesta, temveč prinaša šesttisočletni pregled od prvih naselitvenih sledov do sodobnega mesta. Foto: BoBo

Slavnostno akademijo z naslovom Kakor poješ ti v sredini zemeljske oble, poje po eden na skrajnem severu, jugu, vzhodu in zahodu, je režiral Matjaž Berger.

Ime "Rudolfswerth" se ni prijelo
Vojvoda Rudolf IV. Habsburški je mesto Rudolfswerth, ki ga je imenoval po sebi, 7. aprila 1365 ustanovil na rečnem okljuku Krke, na in ob katerem sledovi poseljenosti segajo dlje kot v leto 1000 pred našim štetjem. Domačini pa so ga takoj ob njegovi ustanovitvi poimenovali Novo mesto.

Mesto je vodil izvoljeni mestni sodnik s člani mestnih svetov. Ti so se sestajali v mestni hiši oz. na rotovžu na Glavnem ali Velikem trgu. Leta 1720 zgrajeno mestno hišo so v začetku 20. stoletja porušili in zgradili današnjo. Na njenem pročelju je vzidan novomeški grb z upodobljenim ustanoviteljem mesta.

Po podatkih Statističnega urada RS je ob zadnjem popisu prebivalstva na približno 30 kvadratnih kilometrih Novega mesta živelo nekaj več kot 22.000 prebivalcev. Novo mesto je pokrajinsko upravno, gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče. Na njegovem območju deluje več najmočnejših podjetij v državi - Krka, Revoz, Adria Mobil, TPV in druga.

Novomeški praznični teden bodo na tamkajšnjem Glavnem trgu v nedeljo končali s tradicionalnim, 16. novomeškim tekom po mestnih ulicah.

650 let Novega mesta; proslava
650 let Novega mesta; proslava