Pri projektu so Igorja Lumperta navdihnili zlasti poezija ameriškega pesnika Allena Ginsberga in ameriški Indijanci. Foto: Zavod Maribor 2012
Pri projektu so Igorja Lumperta navdihnili zlasti poezija ameriškega pesnika Allena Ginsberga in ameriški Indijanci. Foto: Zavod Maribor 2012
Novo mesto
V mestni občini Novo mesto so v sklopu EPK-ja ob nosilnih petih dogodkih pripravili še več kot 50 prireditev. Prireditelji osrednjih projektov EPK-ja so s sodelovanjem pri projektu zadovoljni, kot menijo na novomeški občini, pa povezava s precej oddaljeno vzhodno Slovenijo obeta sodelovanje tudi po letu kulturnega prestolovanja. Foto: BoBo

Dogodek, ki si ga je novomeško-newyorški saksofonist Igor Lumpert zamislil kot preplet različnih umetniških zvrsti - od videa in filma do plesa, petja ter glasbe, se bo odvil danes ob 19.00 v Kulturnem centru Janeza Trdine.


Lumpert, ki se večinoma ukvarja z odzivi na naravne katastrofe oziroma uporom planeta proti brezdušni civilizaciji, je delo zasnoval skozi jezik umetnosti, govorico slik, glasbe, besede in giba. Opremil ga je s svojo avtorsko glasbo, ki povezuje različne glasbene svetove in razvija inovativne oblike izpovedi ter improvizacije. Kot navdih so mu služili predvsem poezija ameriškega pesnika Allena Ginsberga in ameriški Indijanci, njegovo glasbo pa bo izvajala mednarodna džezovska zasedba - poleg Lumperta bodo v njej še Logan Richardson, Nikolaj Sajko, Michael Hornek, Josh Ginsburg, Thomas Crane in Jani Moder.
Njihovo glasbo bo podprla videointerpretacija, ki jo je za omenjeni projekt ustvarila večmedijska umetnica Željka Blakšić oziroma Gita Blak, sodelovali pa bodo še plesalci Plesnega studia Novo mesto, domači mešani pevski zbor Pomlad in še nekateri interpreti. V prihodnjem letu načrtujejo gostovanje Upora Zemlje v partnerskih mestih EPK-ja.
V Novem mestu, kjer so ob petih nosilnih projektih med letom priredili še več kot 50 dodatnih, so po besedah župana Alojzija Muhiča s sodelovanjem pri partnerskem projektu EPK 2012 zadovoljni. Novomeške prireditve so po njegovih besedah "eminentne" in dobro obiskane, vsi vpleteni v organizacijo projekta pa so po njegovih besedah svoje delo opravili vrhunsko.
Pogoji temeljne pogodbe izpolnjeni
V novomeški občini so izpolnili vse pogoje temeljne pogodbe in programa EPK-ja, hkrati pa jim je v njenem okviru uspelo zagotoviti dva milijona evrov državnega denarja za celotno prenovo stavbe in prostorov tamkajšnjega Anton Podbevšek Teatra, je še dodal.
Z nocojšnjo sklepno prireditvijo se EPK za Novomeščane ne končuje, saj bodo sodelovanje s partnerskimi mesti nadaljevali. Prav medsebojna povezava in izmenjava kulturnih ter drugih projektov partnerskih občin sta bili namreč med cilji sodelovanja pri EPK-ju.