Ključen je po njihovem mnenju akt, da lahko izpeljejo Evropsko prestolnico kulture (EPK) tako, kot so dali obljubo, kar so tudi zapisali v prijavno knjigo.

Nova Gorica. Foto: BoBo
Nova Gorica. Foto: BoBo

Ob današnji obravnavi odloka so podali nekatere pripombe. Tri so imeli svetniki svetniške skupine Povezani. "Prva pripomba se nanaša na sestavo sveta zavoda, saj predvideva dva člana iz sosednje Gorice, za katera se predvideva, da imata tudi glasovalne pravice. Pomisleke imamo zato, ker z italijanske strani ne bomo prejeli nobenih sredstev za delovanje zavoda," je v izjavi po seji povedal vodja svetniške skupine Aleš Markočič.

Svetniška skupina Povezani pa se je ob tem strinjala, da člani iz italijanske strani sodelujejo v strokovnem svetu ali v javnem zavodu, vendar brez glasovalnih pravic.

Sorodna novica Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova Gorica z Gorico

Druga pripomba se je nanašala na člen, ki določa, da lahko novogoriški župan odloča o investicijah oziroma stroških za najemanje prostorov, ki so višji od 40.000 evrov, navzgor pa niso omejeni. "Zato predlagamo neko zgornjo mejo, neko omejitev, če je to sploh zakonsko dovoljeno," je dejal Markočič.

S 25 glasovi za in enim proti
Kot tretjo pripombo pa predlagajo, da se v končnih določbah zapiše, da bo župan za v. d. direktorja podpisal "neko nagrado ali plačilo za delo v zavodu". "Prepričani smo, da bi to delo lahko opravil nekdo iz strokovnih služb novogoriške občine, tako kot je bilo to izpeljano pri ustanovitvi Zavoda za turizem, ko je to delo opravil javni uslužbenec in zato ni prejel nobene nagrade," je še dejal Markočič.

Ob koncu so svetniki s 25 glasovi za in enim proti predlog odloka v prvem branju potrdili.