Cikcak razporeditev blokov soseske Kvartet naj bi zagotavljala čim boljšo osončenost stanovanj. Foto: Corwin
Cikcak razporeditev blokov soseske Kvartet naj bi zagotavljala čim boljšo osončenost stanovanj. Foto: Corwin

Morda se zdi skoraj absurdno, a na svetu začenja primanjkovati peska. Za 21. stoletje velja, da je čas novega razcveta gradbene industrije. Znak tega so tudi nepremišljeni projekti, zaradi česar je po svetu – predvsem na Kitajskem – vedno več tako imenovanih mest duhov. Gre za megalomanske gradbene projekte, predvsem stanovanjske, ki pa so brez prebivalcev, obenem pa se zanje porabijo ogromne količine gradbenih materialov. Tudi peska.

Noben element ni izkopan v tolikšnih količinah kot ravno pesek. Letno naj bi se ga zemlji "iztrgalo" okoli 50 milijard ton (podatek iz leta 2021). Po podatkih Okoljskega programa OZN to pomeni okoli 6.500 kilogramov na prebivalca.

Posledica tega ni le izziv za gradbeno industrijo, kako se dokopati do tega za izdelavo betona nujnega gradiva. Posledica tega je tudi erozija rečnih bregov in morskih obal, kjer poteka tako imenovano rudarjenje peska. In to je eden pogosto spregledanih vidikov negativnega vpliva gradnje na okolje.

Pogosteje se v ospredje postavlja ogljični odtis gradbeništva in prispevek te industrije k onesnaževanju okolja, predvsem k segrevanju ozračja. Jasno je, da bomo morali "trajnostni koncept ponotranjiti tudi v gradbeništvu, ki kot panoga ostaja ena od vodilnih onesnaževalk na svetu", ugotavlja Nataša Žunić, ki se je za tokratno oddajo 8. dan pozanimala, ali lahko arhitekti vendar pripomorejo k reševanju okoljske krize.

Kako lahko arhitektura pripomore k reševanju okoljske krize?

Eksperimentiranje z ekološkimi gradbenimi materiali
Med raziskovanjem te tematike je odkrila tudi eksperimentalne projekte, ki skušajo razviti uporabo gradbenih materialov, ki omogočajo trajnostno arhitekturo. Kar nekaj jih poteka tudi v Sloveniji. Od gradnje z zbito zemljo, kamnom, opeko in celo konopljo – o vsem tem razmišljajo in to tudi že v praksi preizkušajo avtoričini sogovorniki.

O vsem tem in tudi o konkretnih podatkih v zvezi z gradbeno industrijo boste izvedeli danes ob 21.40 na prvem programu TV Slovenija. Oddaja sicer ponuja tudi druge teme: razstavo del enigmatičnega uličnega umetnika Banksyja, predstavitev ilustratork Ane Maraž, Maje Kastelic in Marte Bartolj, obiskali pa smo tudi razstavo "italijanskega Van Gogha", umetnika Antonia Ligabua, čigar dela si lahko ogledate v tržaški galeriji Revoltella.